Снимка: abendzeitung-muenchen.de

Този човешки скелет се съхранява в анатомичния музей в Марбург. Сега учените искат да открият защо Дългия Антон е бил такъв гигант, съобщи „Дойче веле“.

В Марбург, малък град в провинция Хесен на река Лан, се намира един от най-старите университети в Германия – този, в който е учил и Михаил Ломоносов. Тук, в университета в Марбург, работи един от най-големите немски музеи по анатомия – „Museum Anatomicum“, с повече от три хиляди експоната.

Много, много висок, но не и най-високият

Сега отново особено внимание привлича един от тях, „Дългият Антон“ (Langer Anton). Това е името на скелета на гигантски войник от херцогство Брауншвайг-Волфенбютел, дошъл в Марбург от Университета в Хелмстед в началото на 19 век. В списъка на най-високите хора в историята на човечеството в края на второто десетилетие се намира Антон Франкенпойнт, който служи в личната охрана на херцога. Сред най-високите немци той е на трето място, но за времето си е бил чудо невиждано, тъй като средният ръст тогава за мъжете е бил само 1,64 метра. Той е роден, вероятно, в град Хелдерн, Долен Рейн, в средата на XVI век.

Колаж: reddit.com

Бодигард великан на служба при херцога

Ясно е, че притежателят на такъв ръст е имал широка популярност през живота си. Преди да започне службата си като телохранител на херцога, Антон Франкенпойнт пътува много и показва 2.44-метровия си ръст за пари. Поради остеопороза, две фрактури на тазобедрената става и други проблеми през последните години от живота си, той бил принуден да използва 1,70-метрова (!) патерица. До ден днешен скелетът не е напълно запазен – изобщо няма ръце, краката са направени от специално дърво.

Смята се, че причината за гигантизма на Антон Франкенпойнт е бил доброкачествен мозъчен тумор – аденом на хипофизата. Заради тумора толкова много хормони на растежа са се развили в тялото, че още преди да навърши 14 години, Дългият Антон подминал два метра височина.

През 2017 г. Дългия Антон „посетил“ Нюрнберг като експонат в Германския национален музей.

Стар скелет в услуга на съвременната наука

Според германската информационна агенция ДПА, учените от Хесен сега възнамеряват да разберат какъв или кои генетични дефекти могат да доведат до проблеми на базата на ДНК-анализ, както и да получат нова информация за здравословното състояние на този гигантски човек, живял преди повече от четири века. По-рано подобни опити вече бяха направени от учени от Белгия, но те не можаха да получат достатъчно ДНК от пробата, взета за анализ и обосновани заключения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!