Президентът Радев държа реч по случай годишнинато от смъртта на Апостола

Президентът Румен Радев отново хвърли камък в градината на правителството в словото си по време на тържествената възпоменателна церемония пред Паметника на Васил Левски в деня, в който отбелязваме 147 години от гибелта на Апостола. Той заяви, че фундаментални демократични ценности са похитени и използва контраста с чистата и свята република, мечтана от Левски.

„Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук – на Паметника на Васил Левски. Време е да спрем да търсим утеха в историята. Време е да се отучим да черпим достойноство от саможертвата на героите ни. Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат на заем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега. Свободното слово, честните избори, разделението на властите са похитени и опорочени и днес се питаме това ли е чистата и свята Република на Дякона“ – каза Радев.

В началото на словото си президентът отправи призив към хората, дошли на паметника, които  скандираха и освиркваха по време на изказването на кмета на София Йорданка Фандъкова. Възгласите продължиха и в началото на словото на президента, заради което той призова за уважение.

Румен Радев заяви, че причините за нашите неволи днес са и в нашето собствено униние, примирението с лъжата и грабежа.

„Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се донесе в къщата на тепсия – цитира Радев думите на Дякона – Нека днес изправим глави. Нека не забравяме, че всичко зависи от нашите задружни усилия.“

България има нужда от доблестта и усилията на всеки от нас. Нашата мисия не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им, заключи президентът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук