демокрация

„В България годините на бавна и усърдна работа за подобряване на ефикасността и независимостта на съдебните и прокурорските системи се оказаха успешни през 2023 г“. Това се твърди в годишния доклад за страни в преход на американската фондация „Фрийдъм хаус“, предаде БГНЕС.

Докладът обхваща 29 страни от Централна и Източна Европа и се твърди, че регионът е преживял нови демократични неуспехи, вследствие на продължаващата война в Украйна и връщането на контрола върху Нагорни Карабах, от страна на Азербайджан. Тези събития критично подкопаха основното допускане на създателите на нациите в преход, че всички страни в региона напредват към една и съща крайна точка – мирна, демократична консолидация. Вместо това много от тях се движат или са принудени да се движат в обратна посока.

Много от демокрациите в региона са чули геополитическия призив да укрепят вътрешните си институции. България е сред 5-те страни, които постигнаха подобрения в оценката си за демокрацията за събитията през 2023 г. Страната ни е определена като полуконсолидирана демокрация.

„В Словения и Литва средносрочните и дългосрочните подобрения в моделите на финансиране и свързаното с тях законодателство засилиха независимостта на медиите. Новото словенско правителство предприе такива усилия като част от кампанията си за обръщане на институционалните щети, натрупани при популисткия бивш министър-председател Янез Янша. В Литва напредъкът беше по-скоро измерим, но въпреки това беше значителен за журналистите и медийните организации през миналата година.

В Румъния и България годините на бавна и усърдна работа за подобряване на ефикасността и независимостта на съдебните и прокурорските системи се оказаха успешни през 2023 г.

Управляващата коалиция в България отстрани дългогодишния противоречив главен прокурор по надлежния законов ред, а румънското правителство преразгледа правната си рамка, което Европейската комисия оцени като „цялостен ремонт“, пише в доклада на „Фрийдъм хаус“.

Фондацията твърди, че постиженията на консолидираните демокрации в Европа са достойни за възхищение, но даването на пример за демократична устойчивост у дома не е достатъчно, за да се защити регионът като цяло в настоящия геополитически момент, когато автокрациите стават все по-насилствени и репресивни, а хибридните режими се колебаят пред лицето на противоречив натиск. За да осигурят трайна свобода и сигурност за собствения си народ, тези държави трябва да погледнат навън и да засилят солидарността помежду си и със съседите си на предната линия на борбата срещу автократичния регионален ред.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук