Евровизия 2022

41 държави ще се състезават в песенния конкурс „Евровизия“ през 2022 г., с две повече от миналата, съобщи Европейският съюз за радио и телевизия (EBU).

Базираният в Женева EBU организира годишната поп феерия, която е едно от най-големите музикални събития на живо в света.

66-ият конкурс ще се проведе на арената на PalaOlimpico в Торино на 10, 12 и 14 май.

Mултифункционалната арена„Паласпорт Олимпико“ в Торино
Mултифункционалната арена „Паласпорт Олимпико“ в Торино

Всички 39 държави, които участваха в конкурса през 2021 г., се завръщат догодина, както и Черна гора и Армения.

„Толкова сме развълнувани, че отново имаме над 40 радио- и телевизионни оператори, които се състезават за спечелването на емблематичния трофей на Евровизия“, заяви изпълнителният ръководител на конкурса Мартин Остердал.

„Песенният конкурс „Евровизия“ ще осигури вълнение и най-модерното зрелище, очаквано от близо 200 милиона зрители.“

EBU съобщи, че 36 държави ще се състезават в два полуфинала, като 10 от всеки полуфинал ще преминат към финала на 14 май, за да се присъединят към така наречената „голяма петорка“ на основните финансови поддръжници – Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания.

Около 183 млн. души са гледали тазгодишното издание на „Евровизия“, като младите онлайн фенове увеличиха гледаемостта на поп феерията.

манескин евровизия
Италианската група „Манескин“, която тази година спечели Евровизия

Италианските рокери „Манескин“, облечени в кожа, спечелиха конкурса в Ротердам с песента си „Zitti e Buoni“, с което Италия получи правото да бъде домакин на следващата „Евровизия“.

Италианският телевизионен оператор Rai заяви, че конкурсът през 2022 г. „ще позволи да се покаже и сподели красотата на Италия със световната публика чрез елементите, които обединяват всички нас: музиката и хармонията“.

Основан през 1950 г., EBU е най-големият алианс на обществени медии в света. В него членуват 115 организации от 56 държави, както и 31 асоциирани организации в Азия, Африка и Северна и Южна Америка.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!