Започват преките избори за колегиите в новия Висш съдебен съвет. Единственият кандидат за единственото следователско място е Евгени Диков – заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба. За него могат да гласуват 444 магистрати от цялата страна. От тях 365 са решили да гласуват дистанционно, използвайки електронната система, съобщиха от ВСС. Магистратите, които са предпочели хартиената бюлетина ще могат да упражнят правото си на вот в Съдебната палата в София, където ще се намира избирателната секция.

Мандатът на Висшия съдебен съвет изтича през октомври тази година.

След промените в Закона за съдебната власт от миналото лято изборът от квотата на магистратите – и за съдиите, и за прокурорите, и за следователите – ще става пряко, на принципа един глас – един магистрат.

Още нещо ново е възможността за дистанционно гласуване.

От неправителствения сектор няколко пъти изразиха притеснението си, че електронната система за гласуване не е проверявана от независими експерти и има риск вотът да бъде манипулиран. През седмицата, бившият правосъден министър и председател на партия „Да, България” – Христо Иванов, призова за незабавна независима проверка на електронната система. На специална пресконференция заедно със софтуерния инженер Божидар Божанов, те показаха слабостите на системата и нарекоха софтуера „черна дупка“. По думите на бившия министър на правосъдието тази система е избрана от ВСС, без да е демонстрирана пред по-широка публика, нито пък е позволено да й се направи външен одит. Христо Иванов припомни, че новият Висш съдебен съвет ще избере и новия главен прокурор, затова е много важно кои ще са новите му членове, а от това ще зависи и съдебната реформа.

Въпреки че ВСС отказа независим одит на системата, пресцентърът му съобщи, че данните в нея остават напълно анонимни и тя не позволява един магистрат да гласува два пъти.

При заявено електронно гласуване магистратите получават индивидуален талон. Той съдържа информация известна само на магистрата и номер, чрез който талонът може да се блокира, ако се обяви за загубен, като в този случай магистратът може да гласува само чрез хартиена бюлетина.

ГДБОП ще пази електронната система за гласуване от хакери.

Прокурорската колегия се състои от 11 членове – 5 прокурори и 1 следовател, избрани пряко от професионалната общност, и 5-има избрани от парламента.

Единственият кандидат за следователското място Евгени Диков работи в съдебната система от 1981г. и е минал през всичките ѝ нива. Натрупал е 25 години опит в прокуратурата и следствието.

Следващите 5 съботи ще се проведат изборите за прокурорските и съдийските места за новия състав на съдебния съвет.

Всъщност няма никакво значение, дали ще гласуват електронно, или чрез хартиена бюлетина, защото магистратите намериха начин да заобиколят демократичните принципи като посочиха само един кандидат за квотота на следователите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук