Доналд Тръмп нарекъл бившият директор на ФБР Джеймс Коми „откачалка”. В документ, публикуван от Белия дом, се обобщават резултатите от срещата на 10 май между американския държавен глава с руския външен министър Сергей Лавров и руския посланик Сергей Кисляк. Става ясно, че президентът на САЩ е съобщил, че е току що е уволнил директора на ФБР, с което е намалил значително натиска над себе си.

Информацията е на „Ню Йорк таймс” и беше публикувана минути , след като Тръмп замина на първото си задгранично пътуване в Близкия изток и Европа.

По същото време „Вашингтон пост” обяви, че високопоставен съветник в Белия дом е заподозрян за връзки с Русия. Той е старши съветник, близък до президента, казват източници на изданието от органите на реда, без да посочват повече подробности за него. Съветникът представлява значителен интерес за разследването.

Говорителят на Белия дом каза в изявление, че директорът на ФБР Джеймс Коми е оказвал ненужен натиск над способността на президента да води дипломатическите контакти в Русия по проблеми като Сирия, Украйна и „Ислямска държава”.

„Разследването така или иначе винаги ще продължи и очевидно отстраняването на Коми нямаше да го прекрати. Отново истинската новина е, че националната ни сигурност е подкопана от изтичането към медиите на лични и строго засекретени разговори“, допълва Спайсър.

Междувременно стана ясно, Коми се е съгласил да даде показания пред сенатската комисия за разузнаването във връзка с разследванията за евентуална руска намеса в президентските избори.

Последната седмица скандалите около Доналд Тръмп значително затегнаха примката около врата му, заговори се дори за импийчмънт, а букмейкърите по света започнаха да приемат залози докога Тръмп ще бъде в Белия дом.

Особено сериозен се оказа проблемът със споделената класифицирана информация с руски дипломати. Юристи обаче смятат, че президентът на САЩ го направим по стратегически причини, например, за да намали натиска над себе си и да продължи партньорството си с Москва.

Правителствен служител защитава действията на президента с обяснение, че това било тактика в преговорите да измъкне някакви отстъпки. С подобен тон той целял да създаде у руснаците усещане, че носят известна отговорност за случилото се и с намесата си в изборите през 2016г. са му създали огромен политически проблем.

Разследването за връзки с Русия беше поверено на специален прокурор – бившият директор на ФБР Робърт Мълър.

Целта е да се изясни дали и до каква степен свързани с Тръмп хора са поддържали тесни връзки с Кремъл, какви бизнес дела може да имат с Русия и дали по някакъв начин са част от хакването на имейлите на Демократическата партия. Разследването се интерсува и от хора, които в миналото са оказвали влияние върху кампанията и администрацията на Тръмп, но вече не са част от нея, включително Майкъл Флин и Пол Манафорт.

Сегашни служители на администрацията, които са потвърдили контакти с руснаци, са президентският зет Джаред Къшнър, Джеф Сешънс и Рекс Тилърсън.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!