На Марс има действащи вулкани от най-малко 2 млрд. години, установиха учени. Това става ясно, след редица анализи на марсиански метеорит, който е открит на африканския континент през 2012г., пише научното издание „Сайънс дейли”.

Началник на екипа на изследването е геолога проф. Том Лапън от Университета в Хюстън, Тексас. Той обяви, че откритията дават нови сведения за това как е еволюирала Червената планета и каква е била през времето нейната вулканична активност. Основна част от информацията, с която учените на Земята разполагат за устройството и състава на марсианските вулкани, идва от метеорити. Преди близо 1 млн. години нещо е ударило повърхността на Марс, улучвайки вулкан или равнина, покрита с лава. Смята се, че този сблъсък е изстрелял в космоса множество каменни късове, фрагменти от които са попаднали и на земната повърхност под формата на метеорити. С помощта на анализ на отделни субстанции, открити в тези каменни късове, се получава информация за възрастта им, източникът на магма, който ги е образувал, времето, през което са били в Космоса, както и колко дълго самите те се намират на земната повърхност.

Откритият през 2012г. Метеорит носи името „Североизточна Африка 7635“. Представлява вулканичен камък, наречен шерготит. Досега са открити 11 метеорита със сходен химически състав.

„Виждаме, че те идват от сходна вулканична структура. Като се има предвид, че те имат и същото време на изстрелване, можем да заключим, че те идват от едно и също място на Марс“, заяви проф. Лапън.

Най-големият вулкан на Марс носи името Олимп и е висок близо 23 км, което е в пъти повече от най-високия земен вулкан – Мауна Кеа с височина 4205 м.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук