Алмазбек Атамбаев
на снимката: Алмазбек Атамбаев

Броят на жертвите след специалната операция за задържане на бившия президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев се увеличи до 48 души, съобщи Министерството на здравеопазването на Киргизия. По-рано се съобщаваше за 43 ранени и един загинал.

„48 души се обърнаха за медицинска помощ към болници в Бишкек и Чуйска област“, уточняват от ведомството.

Според представител на Министерството на здравеопазването девет от тях са изпратени за извънболнично лечение, един от ранените командоси е починал по време на операцията поради огнестрелна рана в гърдите. В резултат 38 души са хоспитализирани.

В сряда вечерта специалните служби на Киргизстан започнаха операция по задържането на експрезидента Алмазбек Атамбаев в резиденцията му в село Кой-Таш, на 20 километра от столицата. Използваха срещу привърженици на бившия лидер на специална техника. Бившият президент обаче не беше задържан.

На 20 юни киргизкият парламент внесе в прокуратурата списък с обвинения срещу бившия президент Атамбаев, изготвен от специална парламентарна комисия. Надзорният орган излезе със заключение, че бившият президент може да бъде замесен в корупция при модернизацията на ТЕЦ в Бишкек и в други незаконни действия. Ако съдът намери Атамбаев за виновен, той може да бъде осъден на доживотен затвор. Самият Атамбаев нарече обвиненията на парламентаристите „абсурдни“ и каза, че е чист пред народа и е готов да отговаря за всичките си действия като президент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!