Днес бе последният работен ден за 48-о Народно събрание. Плакат със снимките на всички 240 народни представители от 48-ото НС завари на банката си всеки един от народните представители при пристигането си в пленарната зала. Свитъците бяха подредени на местата им.

По време на заседанието депутатите предвидиха само три точки, които приеха в рамките на 30 минути. Със 184 гласа „за“ и 1 „въздържал се“ те приеха документ, с който осъждат остро антибългарската реторика в РСМ. След това парламентарните групи представиха заключителните си декларации. 

ДЕБАТИ.БГ публикува най-важното от тях:

Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС
Снимка: БТА

Десислава Атанасова: Политическата криза не може да бъде решена без участието на ГЕРБ-СДС

ГЕРБ-СДС са разчитали на подкрепа най-много на групата на „Демократична България“ в настоящия парламент. Това заяви председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в заключителната си реч за 48-ото НС.

„Благодарим за проявената смелост от страна на парламентарните групи, които бяха готови да дадат шанс на предложеното от нас експертно правителство. Не е тайна, че разчитахме на подкрепа най-вече от страна на „Демократична България“, чиято роля в този парламент можеше да бъде ключова за решаване на политическата криза. Пред колегите от ДБ имаше много ясен избор – да работят заедно с парламентарната група на ГЕРБ-СДС и да изпълнят част от програмните си намерения или да дадат още един мандат с неизвестна дължина на служебното правителство на президента Румен Радев“, каза Атанасова.

Преди връчването на третия мандат хората на Бойко Борисов заявиха готовност да съставят правителство с ДБ, ако президентът им даде третия мандат.

„Въпреки че в настоящия парламент се очертаха убедителни мнозинства по важни стратегически теми липсваше достатъчно политическа смелост, за да се поеме отговорността за управлението на страната.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС със своите 67 народни представители беше готова да поеме тази политическа отговорност, която многократно надхвърляше мандата, даден ни от българските избиратели“, каза още Атанасова.

Тя припомни, че ГЕРБ-СДС поканиха на срещи останалите партии, както и че предложиха проектокабинет с хора без ясни партиийни обвързаности.

Андрей Гюров, ПП
Снимка: БТА

Андрей Гюров, ПП: Това Народно събрание остана в опозиция на бъдещето

„Това Народно събрание остана в опозиция на бъдещето. В един все по-дигитален свят то ще остане като парламент на хартията“. Това заяви председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров в заключителната си реч за разпускането на 48-ия парламент.

Според него той ще се помни с промените в Изборния кодекс, под чието знаме се „обедини хартиената коалиция“. И припомни, че работата на отиващото си 48-о НС е започнала с промените в ИК и определи промените като неговото „родилно петно“.

„Днес имаме една лоша и една добра новина. Лошата е, че това беше парламентът на пропуснатите възможности. Добра е, защото най-сетне групите са ясни. Едно стабилно мнозинство в тази зала казва: „Тук е така. Това е най-доброто, което можем да имаме“. Но малцинството вътре и мнозинството вън вече знае, че можем да живеем по-добър живот, че вашето нормално не е европейското нормално, че имаш бъдеще, в което успехът не зависи от това на кого си човек, училището възпитава таланти, а не послушници, и че справедливостта не е резултат от това на кого главният прокурор казва „шефе“, каза Гюров.

Той отчете, че все пак са се свършили и някои добри неща: по-добър достъп до здравни грижи в малките населени места, по-високи заплати на лекарите, три ключови закона по плана за възстановяване – за медиацията, за правната помощ и кадастъра и имотния регистър. Отбеляза още и промените в ГПК и образователната система.

Според него обаче това НС е увеличило неравенствата в обществото, като не е накарало Министерския съвет да изготви бюджет за 2023 г. и не е въвело механизъм за разследване на главния прокурор.

„За друг път останаха жертвите на домашното насилие. В този парламент за депутатите от ГЕРБ, „Възраждане“ и БСП беше по-важно да сеят страхове и да бягат от отговорност. Спасяването на редник Гешев събра повече застъпници от спасяването на Черноморието от презастрояване. Не минаха и промените в закона за биоразнобразието. Той отлежава в екокомисията, която има около четири заседания за четири месеца“, обясни Гюров.

Той отчете и изоставането на работата ни по присъединяването на страната в еврозоната и Шенген.

„Това Народно събрание, което се провали в основните ни задачи, няма да ни липсва. Сред приоритетите не бяха съдебната реформа, Шенген, еврозоната, повишаването на качеството на живот на българските граждани“, посочи още Гюров.

Според него най-голямата опасност в момента е обществото да изпадне в отчаяние.

Мустафа Карадайъ
Снимка: БТА

Мустафа Карадайъ: 48-то НС не успя, защото нямаше диалог

„Четиридесет и осмото Народно събрание не успя, защото нямаше диалог“, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация по повод края на този парламент.

„Вярно е, че не излъчихме редовен кабинет, не се справихме с политическата криза, вярно е, че отново отиваме на избори, но се надяваме, че отиваме с научени уроци, и най-важното е да сме готови още в предизборната кампания да проявим готовност за диалог след изборите“, изтъкна политикът.

Той отбеляза, че за година и половина бяха произведени четири избора за НС, три от които предсрочни. Такава криза най-новата ни история не помни, посочи политикът, който обаче смята, че в същото време можем да погледнем на нея с надеждата, че в този исторически момент получаваме най-мъдрите уроци, и е важно да извлечем правилните поуки от тях.

Той припомни, че в началото на това НС почти всички групи са обещали да са достатъчно отговорни и да положат усилия за редовен кабинет, отчитайки волята на българските граждани на последните парламентарни избори.

Оказа се, че по-голямата част от политиците, повлечени от собствените си партийни и егоистични цели, са изгорили мостовете към останалите политически сили и са загубили способността да водят диалог, отчете той. Дотолкова са се вкопчили в опорните точки, заклеймяващи политическите им опоненти, че се оказаха лишени от елементарни комуникативни умения, продължи председателят на ДПС.

ДПС оценяват положително решението на президента Румен Радев да даде достатъчно време на политическите сили да намерят път едни към друг, да създадат мостове за диалог и да стигнат до решаването на проблемите на хората .

„Днес за пореден път ще кажем, че политиката е преди всичко отговорност, отговорност трябва да проявят всички български граждани с избирателни права и активно да участват в изборите“, изтъкна председателят на ДПС.

Корнелия Нинова
Снимка: БТА

Корнелия Нинова, БСП: Стига с разделителните линии

Стига с разделителните линии, има можещи, има знаещи, има хора, които искат да решават проблемите на народа. Това заяви в декларация по повод края на 48-ото Народно събрание Корнелия Нинова, председател на парламентарната група на „БСП за България“. Нинова отчете, че 48-ото Народно събрание е белязано от скандали и отбеляза, че докато са се замеряли със скандали кой е по-корумпиран съдебната реформа е зациклила.

Костадин Костадинов
Снимка: БТА

Костадин Костадинов: От „Възраждане“ приветстваме, че ще имаме възможност за пети поправителен изпит

Днес това Народно събрание (НС) приключва краткия си живот и в това няма нищо лошо, защото когато се разпусне, съдбата на България отново зависи само и единствено от българския народ. Това коментира лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в декларацията на партията.

От „Възраждане“ приветстваме това, че ще имаме възможност за пети поправителен изпит, каза той и отбеляза, че изборите, когато не са редовни, а извънредни, са поправителни изпити за политиците и за народа. Костадинов отчете два знакови успеха и два знакови неуспеха на това НС.

„Единият е големия успех, който постигнахме, да се предоговоря плана за възстановяване в частта енергетика. Истината е, че миналата година, лятото за пръв път говорихме за това и казахме, че това заплашва нашите централи. Казаха ни, че не е вярно, уви – оказа се вярно. Когато казахме, че трябва да се предоговаря плана, пак ни казаха, че не може, оказа се лъжа, може“, добави лидерът на „Възраждане“

„Вторият успех буквално се случи преди минути, отново всички се обединихме за защита на българите в Македония. Това също е добра новина, макар и в последните часове“, допълни Костадинов.

Христо Иванов, ДБ
Снимка: БТА

Христо Иванов: Важно е да си дадем сметка в какъв момент от развитието на нашата държавност се намираме

Струва ми се, че е важно да си дадем сметка в какъв момент от развитието на нашата държавност се намираме. Това заяви председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Намираме се в момент, в който парламентарната република е суспендирана, поставена на трупчета, защото се оказва, че българският парламент трайно не може да произведе, не просто моментни мнозинства, и не дори скрити мнозинства, защото в този парламент имаше мнозинство, което нямаше особено желание да се легитимира“, коментира той.

Иванов смята, че се проявяват белези на необявен в Конституцията „квазипрезидентски режим на управление на страната“.

„Това положение не е просто моментен куриоз, то говори за сериозно заболяване на нашата политическа система“, коментира той. И подчерта липсата на диалог в парламента, който да доведе до решения.

По думите на Иванов се е създала практиката властта да се упражнява до границите на закона. Трябва да гарантираме върховенството на правото, за да можем да върнем парламентарната република в нейната функционалност, каза председателят на ПГ на ДБ.

В декларацията си Иванов изказа благодарност за решенията, взети в парламента, показващи, че България е отговорен член на НАТО и за гарантирането на енергийната сигурност. Той обърна внимание и на помощта за Украйна.

Христо Иванов смята, че 48-ият парламент е показал невъзможност за решителни действия по отношение на приоритети като съдебната реформа. Това ще бъде проблем по пътя към Шенген и за реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост, допуска депутатът.

„Оказа се, че ние сме готови да жертваме и еврозоната като приоритет“, заяви Иванов.

Обръщайки се към ГЕРБ-СДС, той каза:

„Вие имахте мнозинства, защо не излъчихте управление и защо трябваше ние да бъдем посочени като виновни за неуспеха ви с първия мандат, след като вие не се включихте в усилията за втория, а за третия се видя, че има мнозинство, което може да излъчи управление?“

Иванов заяви, че това, че ДБ е диалогична и добронамерена, не означава, че ще бъде параван за безпринципни компромиси. В края на декларацията си председателят на ПГ на ДБ каза, че България трябва да има демократично, смело и реформаторско управление.

Стефан Янев
Снимка: БТА

Стефан Янев: Петите предсрочни парламентарни избори са показател за тоталния срив на политическата система у нас

За пети пореден път отиваме на предсрочни парламентарни избори, и това е показател за тоталния срив на политическата система у нас, красноречиво доказателство за пълна липса на отговорност и разум у политическия елит. Това коментира лидерът на „Български възход“ Стефан Янев в декларация от парламентарната трибуна по повод края на това Народно събрание. Той допълни, че това го тревожи дълбоко.

Вежди Рашидов закри НС

„Вижте хората, които са ви издигнали. Вложете разум. Народът чака резултати от нас, обърна се той към депутатите в последната си реч от 48-ото НС. Последният звънец за 48-ото НС. И така докога, колеги?“, попита той депутатите, които така и не намериха пътя за разбирателство помежду си.

По-рано днес президентът Румен Радев подписа указ за разпускането на 3 февруари 2023 г. на 48-ото Народно събрание. Държавният глава насрочва парламентарни избори за 2 април 2023 г. С друг свой указ държавният глава назначава служебно правителство от 3 февруари 2023 г.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук