линейка

Една история привлече вниманието през последните дни. Един човешки живот бе спасен. Какво по-хубаво от това. Бебе с тегло 1200 грама бе транспортирано със специализирана неонатална линейка, закупена с дарение от кампания за събиране на капачки.

Освен критичното малко тегло, новороденото е било и със здравословни усложнения, което допълнително е повишило степента на критичност. Бебето успешно е транспортирано от Кърджали до Пловдив и в момента то е настанено в Университетската болница „Свети Георги“. Състоянието му вече е стабилно.

Сигналът за критичната ситуация постъпва преди няколко дни. Екип от специалисти от Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив потегля към Кърджали. С тях е парамедикът Цвятко Луджев, който е от Пазарджик, но работи в Пловдив. За него това е първа мисия на терен.

В такива случаи трябва да се действа бързо въпреки неблагоприятните зимни условия в онзи момент. Специализираното обгрижване на детето е от изключително значение по време на пътуването.

Луджев е благодарен и на ръководството на спешния център в Пловдив, който е един от малкото здравни центрове, които обучават и ползват парамедик, защото придобиването на специализирани умения става само и единствено на терен, редом с лекарите.

За разлика от европейските държави, специалността парамедик тепърва си пробива път в България. Идеята е законодателно да се регулира като професия с точна характеристика и параметри, така както е в другите държави.

За да популяризира мисията парамедик, Цвятко Луджев, заедно с

организацията „Капачки за бъдеще“,

е организирал клуб в Пазарджик за набиране на доброволци, които да се обучават за парамедици. Идеята е в малките населени места да има поне по един-двама парамедици, които при критична ситуация да знаят как най-бързо да реагират до намесата на лекар.

Цвятко Луджев е бивш рейнджър. Убеден е, че истинското удовлетворение е в спасяването на човешкия живот.

Затова е нужно общо усилие, тъй като обученият парамедик може да бъде част от всяка животоспасителна мисия, стига да бъде изградена стройна система за бърза реакция.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук