Сергей Лавров молдова
На снимката: Сергей Лавров

Руският външен министър Сергей Лавров отново заплаши индиректно властите в Кишинев, че Молдова може да последва Украйна. Това съобщава „Румъния джърнъл“, цитирайки молдовската телевизия TVR.

Лавров даде обширно интервю за телевизия „Россия 24“ и РИА, като на един от въпросите: Кои страни около Русия могат да последват пътя на Украйна?

Той отговори, че президентът на Молдова – Мая Санду, има същото поведение като това на украинския президент Володимир Зеленски преди началото на войната.

„Сега Молдова се разглежда за тази роля.

На първо място, защото те успяха да поставят начело на страната президент чрез доста специфични методи – далеч от това да бъде свободно и демократично избран. Този президент иска страната да влезе в НАТО, има румънско гражданство, готов е да се обедини с Румъния и като цяло е готов почти на всичко“, казва Сергей Лавров.

Мая Санду е проевропейски настроена. Тя заема поста от края на 2020 г., като неведнъж се е изказвала в полза на победата на Украйна във войната с Русия и е заявявала, че в противен случай

„всички страни в съседство ще бъдат в опасност“.

Миналия месец тя заяви също така, че „Русия трябва да бъде спряна“, както и „да се помогне на Украйна да спечели тази война“.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук