Орлин Русев, Катрин Иванова и Бисер Джамбазов - днес пред съда.

Днес петима български граждани, живеещи във Великобритания, ще се явят в съда в Уестминстър в централен Лондон, където ще им бъдат повдигнати обвинения в шпионаж в полза на Русия.

Орлин Русев, на 45 години (от Грейт Ярмут, графство Норфолк), Бисер Джамбазов, на 41, и Катрин Иванова на 31 години (и двамата от западния лондонски квартал Хароу), Иван Стоянов, на 31 години (от Грийнфорд, западен Лондон) и 29-годишната Ваня Габерова (от Чърчуей, северозападен Лондон) се очаква да бъдат обвинени в престъпления, съгласно член 1 от Закона за наказателно право от 1977 година. Това означава „участие в заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на вражеска държава“. Става дума за периода август 2020 година и февруари тази година.

Русев, Джамбазов и Иванова вече бяха обвинени в притежаване на фалшиви документи за самоличност през февруари след претърсване на жилищата им, когато бяха арестувани. Смята се, че 5-имата представляват шпионска клетка, чийто ръководител е Орлин Русев.

Завеждането на дела за шпионаж срещу чужденци в британските съдилища е изключително рядко и означава, че обвиненията явно са сериозни – случаите на шпионаж от чужестранни граждани в Англия често се решават директно чрез експулсиране. Отношенията между Обединеното кралство и Русия обаче се влошиха рязко след нахлуването на руските войски в Украйна през февруари миналата година.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук