Иво Инджов
Снимка: БНР

ГЕРБ обяви „нестандартната“ си кандидатура за кмет на София – журналистът Антон Хекимян. Така битката за София вече изглежда по различен начин – какъв ще бъде изходът от нея? Потърсихме политолога доц. Иво Инджов.

Г-н Инджов, наистина ли номинацията на ГЕРБ за кандидат-кмет на София е нестандартна, както преди дни анонсира лидерът на партията Бойко Борисов?

Не считам, че номинацията е нестандартна. По-скоро тази номинация е резултат от, най-вероятно, преговори и договорки за „сглобка“ и в София. Ако Борисов искаше ГЕРБ да работи за спечелване на кметските избори,

щеше да издигне опитна политическа фигура,

която познава много добре градоустройствените проблеми, планирането на градската среда, проблемите с изразходването на бюджета на София, обвиненията към ГЕРБ за корупционен модел на управление и можеше да противодейства ефективно на такива обвинения.

Такова нещо не се случи – Борисов лично, във „вождистки“ стил издигна кандидатура в последния възможен момент и по този начин засили спекулациите, че се подготвя „сглобка“ в София, по модела: кметът техен – Васил Терзиев, кандидатура на ПП-ДБ, и мнозинството в Общинския съвет – наши, тоест – за ГЕРБ.

Според мен в София се работи да се повтори „сглобката“ на национално ниво.

Друго, което искам да подчертая, е по отношение кандидатурата на Антон Хекимян –

един успешен журналист, доказал се мениджър

в една от двете най-големи телевизии в България. Но опитът сочи, че символните медийни капитали невинаги се конвертират в политически капитали. Още повече, че кметският пост няма само политически измерения по ред причини. Освен това Хекимян няма време да влезе истински в предизборната кампания и не е познат на широката публика, като човек, който се занимава и има някакво отношение към многото проблеми на града.

За да ви върна в началото на това, което казахте – вие смятате, че битката за София е предрешена с изваждането на кандидата на ГЕРБ?

Да, точно така. Ако искаше да има реални шансове за спечелване на битката, според мен Борисов щеше да заложи на по-политическа фигура, по-млад кандидат, но политически ангажиран.

Все пак двете кандидатури имат много общо – млади, утвърдили се имена, успешни в своята област. Това не е ли търсен ефект на противопоставяне?

По отношение на младостта и на мениджърския образ – да, те са един профил. Но все пак Терзиев е много повече „на терен“ от Хекимян. Хекимян няма време да се налага неговият образ, освен, ако ПР-стратезите на ГЕРБ не заложат на това, че ще го вкарат в обувките на Фандъкова и ще казват, че трябва да става по-добре.

При двете кандидатури, според мен, Терзиев, въпреки че и неговата кандидатура има слабости, те вече са коментирани в публичното пространство, на този етап стои по-добре на терен.

В тази връзка – наследството на Терзиев и неговите семейни връзки ще окажат ли негативен ефект върху резултата му?

Ще окаже в такъв смисъл, че няма да е толкова лесна победата му. Ще се стигне до балотаж, най-вероятно. Но влизането на ГЕРБ в играта в последния възможен момент според мен облекчава кандидатурата на Терзиев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук