Протест срещу мигрантите
Снимка: БНТ

Проведеният снощи в столичния квартал „Овча купел“ протест срещу центъра за настаняване на бежанци е бил организиран от кандидат на ГЕРБ за кмет на района.

Това е Борислав Тодоров, който не крие, че подал заявлението за протест в общината. Протестът беше насочен главно и срещу кмета на София Васил Терзиев, от когото част от протестиращите търсеха отговорност за случващото се с центъра, който обаче е на подчинение на Министерския съвет.

Най-новото острие на партията в Столичния общински съвет Антон Хекимян застъпи тезата, че центърът трябва да бъде преместен в периферията на града – искане, което е поставяно към Бойко Борисов още през 2016 г., когато е премиер.

„Няма да търпим безчинствата на нелегалните мигранти“: Кои са протестиралите в София младежи

На 16 септември 2019 година представители на ВМРО, „Атака“ и „Национален фронт за спасение на България“ организират протест пред центъра. Те искат закриването му, а жители на района се оплакват, че се чувстват застрашени.

От серия репортажи на bTV по темата, както и пряко включване в сутрешния блок на телевизията, на който по това време е водещ Антон Хекимян, жители разказват, че са отправяли искания до Министерския съвет за затварянето на центъра, но не получили отговор.

В отговор на протеста, представители на ГЕРБ – столичният кмет Йорданка Фандъкова и тогавашният министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова говорят за опасността от политическото „яхване“ на темата.

Кметът на София Йорданка Фандъкова призовава политическите сили да не се заиграват със страховете на хората и призова да не се нагнетява излишно напрежение. Тогава тя заявява, че е поискала от СДВР засилване на полицейското присъствие и изразява мнението си, че мястото на такива центрове не е в града.

Филип Гунев за ДЕБАТИ: Президентът повтаря цял наръч от конспирации за мигрантите

Тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова пък заявява, че е търсено умишлено напрежение от „радикални групи отвън“. Като социолог по професия тя заявява също, че:

„Има такива, които търсят изява чрез подобен род поведение, които са по-радикално настроени спрямо бежанците, наближава предизборна кампания, която очевидно нажежава ситуацията.“

Бъчварова, която по това време е и вицепремиер в правителството на Борисов, заявява, че няма възможност центърът да бъде закрит, поради поети ангажименти от страната ни.

„Имаме ангажименти, даваме всяка седмица информация във Фронтекс колко души са настанени и при какви условия“, обясни тогава вицепремиерът.

Излиза, че исканията, които днес ГЕРБ поставя към столичния кмет и правителството, са искания, поставяни към самите тях и те не са изпълнили.

По-рано днес министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че няма засилен миграционен натиск и дори има трайна тенденция за намаляването му. За разлика от цитираната 2016 г., когато потокът е в пика си.

„От началото на тази година до момента имаме предотвратени 5200 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница, за същия период миналата година те са били 15 600. Разликата е три пъти“, отчете министърът.

ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър и на ръководството на БФС

Недоволството на ГЕРБ към правителството за несправянето му с въпроса с мигрантите е необяснимо и заради факта, че самият вътрешен министър Стоянов беше защитен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, след като от ПП-ДБ поискаха оставката му след безредиците при протестите срещу БФС.

В отговор на създалото се напрежение около бежанския център, днес стана ясно, че 30 души от него ще бъдат преместени.

Още тази седмица 30 души от приемателния център в кв.„Овча купел“ в София ще бъдат изведени към центъра на Държавната агенция за бежанците в Баня, съобщи при изслушването си в парламента председателят на ведомството Мариана Тошева.

Тя уточни, че в центъра в Баня в момента има 47 лица и свободен капацитет.

Пред депутатите тя обясни, че агенцията страда от години от хронично недофинансиране.

В същото време през годините 2022 и 2023 са регистрирани под 30 инцидента във всички приемателни центрове в страната,  този в квартал „Овча купел“ е първият, който излиза извън границите на центъра.

Това, което доказват с поведението си ГЕРБ, е, че те не могат да понесат отговорност за свои действия. В същото време картината в отношенията на ПП-ДБ с ГЕРБ на фронта на изпълнителната власт изглежда конструктивна, докато на територията на местната власт е обратното.

Въпросът е в това какво се цели с постоянните атаки и нападки, с които от партията на Борисов показват ненавистта си към своите евроатлантически партньори. Ако твърденията на Борисов за това, че едва удържа поддръжниците на партията му да не отиде на предсрочни избори са верни, то тогава това напрежение, създавано от собствената му политическа формация, ще доведе именно до там.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук