Клуб „Родолюбие и отечествознание“ и Младежка организация „Младежи за България“ – това са двете организации, които през уикенда проведоха протест срещу мигрантите в България.

Поводът – инцидентите с чужденци, които първоначално бяха представени като жестоки и брутални посегателства на мигранти срещу българи.

По-късно стана ясно, че на практика при единия инцидент пострадалите са именно чужденци – двама британци от пакистански произход, които са студенти в България. Двамата били нападнати от непълнолетни българи, като целта е била грабеж.

При другия случай пък две групи – българи и чужденци от арабски произход, които били в приятелски отношения, са се сбили на бул. „Витоша“. Нещо повече – българите, които твърдят, че са потърпевши, отказали да подадат оплакване в прокуратурата – показва репортаж на bTV, именно защото били приятели с чужденците, които са от арабски произход.

Тези два случая, както и трети – край Центъра за бежанци в „Овча купел“, при който група бежанци, въоръжени с тояги, се сбиха заради момиче, станаха повод за

протести в София с призиви за изгонване на мигрантите от България.

В профила на Клуб „Родолюбие и отечествознание“ е разпространена публикация от Владимир Чешмеджиев. От профила му става ясно, че той е с юридическо образование от Софийския университет, учил е и в Брюксел.

В публикацията му, която е насочена срещу чуждестранните мигранти, се твърди, че непълнолетно момиче е било нападнато от мигранти. Не се уточнява какво точно е представлявало нападението, но в скоби се припомня случай от 2019 година, когато двама бежанци от Афганистан са изнасилили дете от дом.

С това се отправя внушение, че нещо подобно е можело да се случи или се е случило и на бул. „Витоша“.

От публикацията става ясно също, че едно момче е опитало да разбере какво става, след което той и момичето са били „жестоко пребити от 11-те мигранти. Като буквално скачат върху непълнолетното момче съвместно„.

После се казва, че нападението е заснето от единия от нападателите и е разпространено в социалните мрежи. Такъв клип наистина има, но от него не се разбира кой кого бие и на него не се вижда момиче. На него не се вижда и как 11 души скачат „съвместно“ върху непълнолетното момче.

В същото време клипът не е качен на страницата на сдружението, като от него е показан само размазан кадър.

Обяснява се също, че „И двете пострадали деца (и двамата са непълнолетни) са с жестоки физически травми от случката“.

В същото време журналистът от БНТ Павел Владимиров, който се озовал в този момент на мястото, обясни в няколко медии, а и в профила си във Фейсбук, че е помогнал на момчето и момичето, които се отървали само с уплах.

По-нататък в публикацията на сдружението се прави преглед на проблема с бежанците в цяла Европа, какъвто несъмнено има. За да се онагледи проблемът, се отправя съвет към читателите да огледат в района около джамията в София и Женския пазар.

Тук удобно се пропуска да се отбележи фактът, че концентрацията на чужденци в този район е поради две причини – първо, наистина това е джамията, в която обаче, още преди да възникне бежанският проблем, се събират представители на мюсюлманската общност у нас.

Втората причина е, че в близост на бул. „Мария Луиза“ се намира подразделение на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, където ежедневно се събират чужденци заради административните процедури, свързани с престоя им.

В крайна сметка престъпността, свързана с чужденци у нас има непроменливи равнища, както коментира днес вътрешният министър Калин Стоянов. Днес той заяви също, че няма засилени нива на миграция у нас през последните години.

В същото време статистиката на МВР показва (таблица Т5 в прикачения файл, бел. ред.), че за 2022 година престъпленията, извършени от чужденци (тук влизат както тези от арабски произход, така и всички останали) е 2352 на фона на престъпленията, извършени от българи, които са 45 178.

Убийствата, извършени от чужденци у нас, са общо 5, а тези от българи – 81. На фона на публикациите за изнасилвания – през 2022 година не е имало нито едно извършено такова от чужденец. В същото време общият брой на тези деяния е 31.

В групата Младежка организация „Младежи за България“ за отправения призив за протест в София, се казва:

„Националистическият дух не може да бъде сломен, младите поеха щафетата и България скандира – българин да се наричам, първа радост е за мен. Безчинствата от страна на нелегалните мигранти няма да бъдат търпени, мерки ще бъдат предприети. България на българите“, като в поста вече се говори за нелегални мигранти, докато по отношение в предходните коментари за нападенията в София се говори за легално пребиваващи у нас чужденци.

„Повечето са напълно легални. Включително извършителите вчера“, пише в поста си Владимир Чешмеджиев.

Случаите с инциденти бяха използвани вече от политиците – Бойко Борисов и Делян Пеевски внесоха законопроект, според който центровете за настаняване на бежанци у нас ще се охраняват от МВР.

Към момента това частично се извършва от частни охранителни фирми.

За да се заеме обаче МВР с охраната на тези центрове, трябва да бъдат назначени допълнителни щатни бройки, което изглежда нереалистично на фона на цялостния недостиг на кадри в МВР.

От профилите на двете организации във Фейсбук разбираме също така, че те са активни участници в забранения Луковмарш.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук