лайка

Чаят от лайка е популярна напитка, която може да се окаже много полезна за здравето. Лайката се консумира от векове като естествено средство за лечение на няколко здравословни състояния.

Много хора предпочитат чая от лайка като безкофеинова алтернатива на черния или зеления чай и заради земния му, донякъде сладък вкус. Освен това, чаят от лайка съдържа много антиоксиданти, които могат да играят важна роля за намаляване на риска от няколко заболявания, включително сърдечни и рак. Лайката има свойства, които също могат да подпомогнат съня и храносмилането, пишат от Healthline.

  1. Лайката може да подобри качеството на съня

Лайката има някои уникални свойства, които могат да подобрят качеството на съня ви.

Той съдържа апигенин, антиоксидант, който се свързва с определени рецептори в мозъка ви, които могат да намалят безсънието или хроничната неспособност за сън.

В едно проучване след раждането жените, които пият чай от лайка в продължение на две седмици, съобщават за по-добро качество на съня в сравнение с група, която не е пила чай от лайка. Те също са имали по-малко симптоми на депресия, което често е свързано със проблеми със съня.

Друго проучване установява, че хората, които консумират 270 mg екстракт от лайка два пъти дневно в продължение на 28 дни, се събуждат по-рядко през нощта и заспиват 15 минути по-бързо от тези, които не консумират екстракта.

Тези открития са обещаващи, но са необходими повече проучвания, за да се определи степента на въздействие на чая от лайка върху съня. Независимо от това, със сигурност си заслужава да опитате да пиете чай от лайка преди лягане, ако имате проблеми със съня.

  1. Чаят от лайка може да подобрява храносмилането

Доброто храносмилане е изключително важно за цялостното здраве.

Данни сочат, че лайката може да насърчава по-добро храносмилане чрез намаляване на риска от някои стомашно-чревни състояния.

Няколко проучвания при мишки са установили, че екстрактът от лайка има потенциала да предпазва от диария. Това се дължи на неговите противовъзпалителни свойства.

Друго проучване при плъхове установява, че лайката може да бъде полезна за предотвратяване на стомашни язви, тъй като може да намали киселинността в стомаха и да потисне появата на бактерии, които допринасят за развитието на язва

Въпреки тези констатации са необходими повече човешки изследвания, за да се потвърди ролята на лайката в храносмилането.

  1. Може да предпазва от някои видове рак

Антиоксидантите, открити в чая от лайка, са свързани с по-ниска честота на някои видове рак.

Лайката съдържа антиоксиданта апигенин. В лабораторни проучвания е доказано, че апигенинът се бори с раковите клетки, особено тези на гърдата, храносмилателния тракт, кожата, простатата и матката.

Освен това едно проучване, проведено сред 537 души, показва, че тези, които пият чай от лайка 2–6 пъти седмично, са значително по-малко склонни да развият рак на щитовидната жлеза, отколкото тези, които не пият чай от лайка.

Тези открития са обещаващи, но са необходими по-широки човешки изследвания, за да се направи заключение относно ролята на чая от лайка в превенцията на рака.

  1. Чаят от лайка може да редуцира нивата на кръвна захар

Пиенето на чай от лайка може да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар в кръвта.

Неговите противовъзпалителни свойства могат да предотвратят увреждане на клетките на панкреаса, което се случва, когато нивата на кръвната Ви захар са хронично повишени.

Здравето на панкреаса ви е изключително важно, тъй като той произвежда инсулин, хормонът, отговорен за отстраняването на захарта от кръвта ви.

В едно проучване на 64 пациенти с диабет, тези, които консумират чай от лайка ежедневно по време на хранене в продължение на осем седмици, имат значително по-ниски средни нива на кръвната захар от тези, които консумират само вода.

Освен това няколко проучвания с животни предполагат, че чаят от лайка може също така да бъде от полза за предотвратяване на скокове в кръвната захар след хранене.

Повечето от доказателстватата относно ролята на този чай за понижаване на кръвната захар са получени посредством проучвания върху животни. Резултатите обаче са обещаващи.

  1. Може да подобри здравето на сърцето

Чаят от лайка е богат на флавони, клас антиоксиданти.

Флавоните са проучвани за техния потенциал за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола, които са важни аспекти при предотвратяване на сърдечни заболявания.

Проучване сред 64 пациенти с диабет установява, че тези, които пият чай от лайка по време на хранене, имат забележителни подобрения в общите нива на холестерола, триглицеридите и „лошия“ холестерол в сравнение с тези, които пият само вода.

Необходими са повече изследвания, за да се потвърди ролята на чая от лайка за насърчаване на здравето на сърцето, но със сигурност не би могло да навреди да го включите в диетата си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук