Маргарита Ралчева
На снимката: Маргарита Ралчева-кореспондент на БНР в Барселона

Една година след като бе регистриран първият смъртен случай от Covid 19 в Испания, броят на починалите вече е близо 65 хиляди души, а заразените са над 3 милиона и 60 хиляди. Страната е към края на третата вълна от пандемията от коронавирус, но все още се чувства огромна несигурност относно разпространението на заразата в бъдеще. Докато някои вече предвиждат четвърта вълна след Великденските празници, здравните власти правят необходимото, за да ваксинират възможно повече хора. Досега първа ваксина са получили над 3 % от населението на страната, а над 1 милион души са ваксинирани и с двете дози. Прогнозите са до края на лятото 70 на 100 от жителите да бъдат ваксинирани.

14 200 агенти на Mossos d’Esquadra и местната полиция следят за нарушения по време на изборите. За първи път в тази нетипична пандемична обстановка в Каталуния се провеждат предсрочни парламентарни избори. Те протичат при изключителни мерки за сигурност. Във всяко училище, в което се гласува, ще има агенти през целия ден.

Изборният ден започна в 9 часа сутринта без инциденти и ще приключи в 20ч. Отворени са почти 98 % от избирателните секции, които са над 9 хиляди. За първи път заради пандемията ще се гласува не само в училища, а и в църкви, пазари, арената за бикове в Тарагона, дори и на легендарния стадион Ноу Камп. Целта е да няма събиране на много хора на едно място. Затова и местното правителство издаде план за гласуване, според който най-рисковите групи ще дадат своя вот от 9 до 12 часа,  хората , които са позитивни с Ковид 19 или са под карантина от 19 до 20 вечерта, а останалите между 12 и 19. Създадено е и мобилно приложение – Elecciones 14F , на което може да се проследи дали в дадена избирателна секция има струпване на много хора или не. Червеният кръст предложи дори безплатна услуга за самотните уязвими хора, които се нуждаят от транспорт, за да отидат да гласуват.

Членовете на избирателните секции, които са 29 687 бяха тествани през седмицата за коронавирус и само 0.38 % от тях се оказаха положителни. На останалите са подсигурени защитни средства, а от 19 до 20 вечерта, когато ще гласуват поставените под карантина, членовете на комисиите ще трябва да облекат защитен костюм, с маска, очила и предпазни ръкавици. Въпреки че броят на новозаразените в Каталуния намалява прогресивно, все още третата вълна не е преминала и здравните власти призовават за стриктно спазване на мерките за безопасност. Затова и за първи път над 265 000 души са поискали да гласуват по пощата, което е с 277 % повече отколкото през 2017 година. За да се случи това около 2 600 служители на пощите ще работят в почивния си ден.

Това са четвъртите регионални избори за последните 9 години. Местното правителство направи опит да ги отложи за 30 май, но съдът постанови, че това ще бъде твърде дълъг период на нестабилност и запази датата 14-ти февруари. До предсрочните избори се стигна след като на 29 септември миналата година  Върховния съд на Испания отстрани от длъжност премиера Ким Тора с аргумента, че не се е подчинил на съдебна заповед да премахне подкрепящи независимостта символи от обществените сгради в Каталуния. Върховният съд на Испания потвърди издадената през декември 2019 година от Висшия съд на Каталуния присъда, съгласно която Ким Тора бе отстранен от длъжност, глобен с 30 000 евро и му бе забранено да заема държавни постове в продължение на 18 месеца. Още същата вечер в интервю на каталунски, превеждано на испански в ефир и предавано пряко по телевизионните канали Ким Тора нарече отстраняването си „държавен преврат” и призова за гражданско неподчинение. Заобиколен от членовете на кабинета си Тора призова двете водещи партии Заедно за Каталуния и Каталунската републиканска левица да покажат единство в борбата за независимост. На негово място начело на правителството застана заместникът му Пере Арагонес, но без право да уволнява министри, да разпуска Парламента или да свиква избори. Самият Тора стана премиер през 2018 г., след като бившият каталунски лидер Карлос Пучдемон избяга в Брюксел, за да не влезе в затвора заради провеждането на обявения за незаконен референдум за независимост през 2017 г. Сега на изборите за мнозинство в местния Парламент ще се борят 7 политически партии, като социологическите проучвания дават най-големи шансове на Каталунската социалистическа партия , начело с бившия министър на здравеопазването Салвадор Ила. Това на практика означава, че според Центъра за изследване на общественото мнение повечето от каталунците вече не искат  независимост.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!