Корнелия Нинова

Конгресът на БСП отхвърли оставката на лидера Корнелия Нинова, която беше подадена след последните парламентарни избори през ноември с мотив „тежката изборна катастрофа“. Тя остава лидер на партията и вътрешнопартиен избор за нов председател няма да има.

Гласували „За“ оставката на Нинова бяха 164. 415 делегати на левицата гласуваха „Против“, а 20 гласуваха „Въздържал се“.

Закритите за медиите обсъждания и гласуване на оставката на Корнелия Нинова бяха предшествани от двучасови изказвания на делегатите. Почти изцяло те бяха в подкрепа на лидера на социалистическата партия.

Общо едва четирима бяха изказалите се срещу Корнелия Нинова. Най-силно впечатление направи изказването на обявилия готовност да се кандидатира за нов лидер на БСП Крум Зарков.

„Спите ли дълбоко? Упоени ли сте вече достатъчно от това, което се случва от сутринта“, обърна се той към делегатите, критикувайки предизвестеното отхвърляне на оставката на Нинова заради подписка от 500 делегати, които искат вот на доверие към бетонирания лидер.

В подкрепа на Зарков и провеждането на избори за нов лидер на БСП се обявиха Антон Кутев (бивш говорители на служебното правителство, назначено от Румен Радев) и евродепутата Петър Витанов.

Според опонентите на Нинова гласуването на оставката ѝ е било противоуставно, тъй като основният документ на партията предвижда при подаване на оставка на лидера тя само да се констатира от конгреса.

Вотът за оставането на Нинова на поста не е изненада. Дни преди форума тръгна подписка и декларации от различни партийни организации в страната оставката на председателката на социалистическата партия да бъде отхвърлена.

Самата Нинова се обърна към делегатите след, като беше гласувана оставката ѝ:

„Излязох от времето, което се водеше дискусията за оставката, защото помислих, че така е възпитано. Да не попреча с присъствието си на някого, ако иска да каже нещо спокойно. Благодаря ви! От тази дискусия се вижда, че сме демократична партия на свободни хора, които винаги могат да кажат и различно мнение. Но и демократична партия, която взема решенията си в своите органи и с мнозинство“, каза лидерът на БСП.

„Благодаря ви за доверието. Това ме задължава да работя с двойно повече усилия. Познавате ме, мога да работя, мога и да гарантирам, че няма да предам българските социалисти и няма да продам интересите на Българската социалистическа партия“, каза още Нинова.

„Разбира се, чух и различното мнение и човек винаги има нужда да коригира нещо в поведението си. Чух много внимателно. Ще положа усилия заедно с всички вас, със структурите ни по места, с нашите членове, социалисти, симпатизанти и коалиционни партньори следващото предизвикателство, местните избори през 2023 г., да бъдат нашата победа. Благодаря на всички. Пожелавам ви да сте здрави! И на работа!“, добави новият стар лидер на социалистите.

По-рано през деня страстите се разгорещиха след поредица от остри изказвания

Нинова каза, че ниската избирателна активност трябва да е предупредителен знак към всички български политици.

„Трябва да е много ярък знак за всички ни, политици, държавници за увеличаващото се недоверие на българските граждани към цялата политическа система. Това е тревожен сигнал за ниска легитимност на институциите в България и това е една от първите големи задачи пред всички нас – да работим така, че да върнем доверието у хората към институциите, заяви Нинова

Гласуването с машини и пандемията са нанесли удар върху електората на БСП, което се е отразило в по-слабите изборни резултати.

„Тези обективни факти, които са извън нас, се отразиха и на резултатите на БСП и на коалицията ни “БСП за България“. Епидемиологичната обстановка ни попречи да направим традиционната си кампания. Опитахме да компенсираме с онлайн кампания, и с активност в социалните мрежи, но сами знаете, че това не може да измести живия контакт с хората. Възрастните хора се изплашиха за здравето си и се въздържаха от гласуване. Същото се случи и с машинния вот. Той затрудни в най-висока степен БСП, въпреки положените усилия, за което също ви благодаря“, заяви социалистката.

Вътрешните неразбирателства са подкопали основите на партията.

„Изтощихме се от вътрешни борби. Обидени другари не участваха в кампанията. Някои прикрито или не чак толкова работеха срещу партията, и в подкрепа на други политически субекти. Смесиха се политически и икономически интереси. Слабото организационно състояние по места, грешки в медийната политика и други субективни факти доведоха до катастрофална загуба на подкрепа за БСП“, каза добави Нинова.

Лидерът на социалистите заяви, че партията се нуждае от нова програма.

„БСП се нуждае от нова програма, отчитаща промените в глобален, европейски и регионален контекст, даващи бързо променящи се черти на съвременната епоха с навлизането на нови технологии, трансформации, във финансово – икономическата сфера, информационните средства, научно-образователните институции и силно влияещи върху промяната на политическите и идеологически нагласи“, обяви тя.

Корнелия Нинова остава оптимист за ролята на БСП зя бъдещето на страната.

„Ние имаме своите идеи и започнахме добре с първите стъпки в управлението – да ги отстояваме, те да стават видими и да стават правителствена политика. Ние имаме хора на всички равнища – подготвени за управлението. Остават ни действията. Нека да покажем именно с действия, че Българската социалистическа партия е тази партия, която винаги ще отстоява националния интерес на България“, завърши оптимистично Нинова

На конгреса се чу и критика към ръководството на БСП. Един от критичните гласове беше Крум Зарков:

„Провалът на изборите е представен като успех, защото сме във властта“, разкритикува той. Според него е срамно, че БСП е четвърта сила и е изгубила от ДПС.

На конгреса присъстваха 630 делегати, въпреки че са избрани над 970.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук