Александър Де Кру
На снимката: Александър Де Кру, досегашен служeбен финансов министър на Белгия, който се спряга за бъдещ премиер

Почти 500 дни след парламентарните избори в Белгия лидерите на политическите партии постигнаха споразумение за състава на новото федерално правителство, съобщи електронният сайт „The Brussels Times”. Новата управляваща коалиция трябва да замени служебната администрация на Софи Уилмс.

Партиите, влизащи в 7-партийната коалиция, сключиха сделка рано тази сутрин след продължителни разговори, които започнаха от вторник вечерта.

Докато висшите партийни функционери преглеждат детайлите на споразумението, партийните лидери преминаха към следващия етап на вземане на решение за състава на бъдещия кабинет и за назначаване на новия министър-председател, като изборът е между социалиста Пол Магнет и фламандския либерал Александър Де Кру.

В информацията се подчертава, че споразумението е постигнато 493 дни след изборите на 26 май и включва план за предоставяне на 3,3 милиарда евро за въвеждането на нови политики, на допълнително 1 милиард евро за инвестиции и 1 милиард евро за временни мерки.

Преговарящите се съгласиха да бъдат направени значителни инвестиции в железопътния транспорт, цифровизацията и сигурността, да бъде намален данъкът за фирмите, както и планираният цифров данък за интернет гиганти като Google, Amazon, Alibaba и Facebook

Според постигнатото споразумение, коалицията се съгласи да увеличи бюджета за здравеопазване с 2,5% годишно и да повиши минималната пенсия до 1500 евро, включително за самонаетите лица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!