51 процента от гласоподавателите в Северна Ирландия подкрепят обединението с Република Ирландия, сочат резултатите от социологическо проучване.

Авторът на проучването Майкъл Ашкрофт заяви, че резултатът може да отразява „несигурността и безпокойството около Брекзит“.

Бъдещето на ирландската граница е основната пречка за споразумение за Брекзит между британското правителство и Европейския съюз.

Премиерът Борис Джонсън иска разпоредба, насочена към осигуряване на свободно преминаване на границата на остров Ирландия, да бъде премахната от настоящия проект на споразумение за развод.

Но жителите от двете страни на границата са загрижени, че Брекзит може да възстанови контролно-пропускателните пунктове, които са символ на продължилия три десетилетия конфликт в провинцията.

Проучването установи, че 45 процента искат провинцията да остане част от Обединеното кралство, докато 46 процента искат да се присъединят към Ирландия. Ако се изключат неопределените, резултатът ще бъде 51 процента за обединение и 49 процента срещу.

Ашкрофт предупреди, че резултатът е „в границите на грешката“.

При допитването са били анкетирани 1542 души в Северна Ирландия. То е проведено между 30 август и 2 септември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!