арх. Борислав Игнатов
на снимката: арх. Борислав Игнатов

Най-сериозните проблеми пред София са мръсният въздух, презастрояването и трафикът. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ кандидатът за кмет на София, издигнат от „Демократична България”, арх. Борислав Игнатов.

„С моята експертиза и опитност виждам, че те могат да бъдат разрешени едновременно и бързо, тъй като съм го виждал по много други столици, не само европейски, които работят на една много по-голяма скорост, отколкото София. Ние искаме да представим експертни, добри решения на нова, висока скорост, така че, те да се случват бързо и да имат ефект за всички. Никой няма време да чака с години или десетилетия. Всеки от нас има правото на една хубава градска среда, на добро управление и да гони своите мечти в този град, вместо да се занимава с неуредици и спънки”.

Игнатов и екипът му имат идея да се създаде мобилно приложение SofiaID, като част от дигитализираното управление на столицата, чрез което гражданите да избягват бюрокрацията.

„С 1% от бюджета ще постигнем тотална дигитализация на работата и връзка с гражданите, чрез SofiaID. Това ще бъде приложение, което всеки ще може да има на своя телефон или компютър, където цялата негова информация ще бъде съхранявана сигурно и с един клик той ще може да извършва услуги, които в момента разкарват хората от гише на гише. По този начин ще освободим един огромен резерв и ще облекчим хората, както от губене на време, така и общината – в губене на пари, които ще можем да насочим в други неща”.

Той добави, че ако спечели изборите ще се стреми към оптимално изразходване на бюджета на София.

„Ние се стремим към добрите примери и за щастие в Европа са концентрирани може би най-добрите примери от целия свят. Затова искаме София да бъде европейска столица – да бъде прозрачно управлявана, да се движи бързо. Нашият шанс, като народ и като хора, е да бъдем иновативни, да се движим с темпото на другите, иначе сме обречени на вечно изоставане и в крайна сметка – на много по-нисък стандарт”.

Цялото интервю с арх. Борислав Игнатов може да прочетете утре в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!