Съртси е малък остров, формирал се през 1963 г. след огромно вулканично изригване, продължило три години. Сега малкото парче земя се използва единствено за научни наблюдения  изследвания.

остров

Целта на работата е да се разбере как точно една екосистема се формира сама от нищото без човешка намеса. Само шепа учени имат право да стъпват на острова. А това го прави едно от забранените места на света.

Една от главните истории, свързани с този остров се върти около домат. Да, правилно прочетохте, домат. След като целият периметър около острова е обграден, на него има място само за малка къщичка, в която да се поберат няколко учени се намира на островчето.

остров

Преди да стъпи на сушата на Съртси всеки човек е щателно претърсен, защото едно от основните правила е да не носиш в себе си никакви семена. Е, винаги се намира някой, който не спазва правилата волно или неволно.

остров

Един от посетителите използвал ъгълче от острова за тоалетна. След това стръкче домат израснало на острова, хвърляйки учените в недоумение. След като открили източника на растението, то било унищожено веднага, тъй като щяло да опропасти изследването.

остров

Едно от първите растения пораснали върху острова без човешка намеса било мъх.

остров

Буревестници и чайки пък били първите животински обитатели на Съртси.

остров

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!