остров Свети Марко
остров Свети Марко

Остров Свети Марко в Черна гора се продава за 80 милиона евро. Площта му е почти 340 000 квадратни метра. Намира се близо до град Тиват и навремето е бил собственост на туристическото дружество „Путник“ в Белград.

„Общината няма особени правомощия върху острова, но е факт, че това със сигурност е един от най-големите ресурси в момента и е много важен за допълнителното развитие на туристическата индустрия“, посочва председателят на община Тиват Желко Комненович, цитиран от Дарик. По думите му преди мястото е било изключително популярно за почивка. През туристическия сезон на него са работили до 200 души от Тиват.

Продажбата на острови не е прецедент. През пролетта м.г. за продажба с цена 700 000 евро бе обявен и малкият частен хърватски остров Мали Космач в адриатическата Сплитско-далматинска област.

Островчето е с повърхност 5000 квадратни метра и е собственост на жител на градчето Винишче. Продажбата обаче се затруднява от това, че на островчето не се разрешава строителство, както и от трудния достъп до него поради заобикалящите го остри скали.Хърватия има 1244 острова и островчета, 66 от които са населени. Над 80 процента от островите са собственост на държавата, а останалите са частна собственост.

В Турция също се продават острови. Един от тях край Мюмарис в Мугла беше обявен на цена от 210 млн. лири (36,7 млн. долара)и  пуснат за продажба от турски бизнесмени, живеещи в САЩ. Размерът на острова, който има четири залива, е 316 000 кв.м (78 декара).

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук