черна гора
Яков Милатович е новият президент на Черна гора.

Черна гора има нов президент. Бившият министър на икономиката Яков Милатович успя да изпревари настоящия такъв и политически ветеран Мило Джуканович на втория тур от президентските.

Милатович печели с 60,1 процента, докато за Джуканович са гласували 39,9 на сто при 96,2 процента обработени материали според актуализираните данни на Центъра за мониторинг и изследвания.

Избирателната активност на балотажа днес е била около 71 на сто.

37-годишният икономист със западно образование Яков Милатович е кандидат на определяното като

популисткото движение „Европа сега“,

което не е парламентарно представено.

Движението е създадено през 2022 година и носи името на икономическата програма на правителството на Здравко Кривокапич. То е сформирано след парламентарните избори през 2020 година, в което Милатович e министър на икономическото развитие до април 2022 година. В рамките на тази програма бяха отменени вноските на работодателите за задължително здравно осигуряване на служителите. Тези средства бяха насочени към фонд работна заплата, в резултат на което минималната работна заплата беше увеличена от 222 на 450 евро.

Милатович се обявява за продължаване на

евроинтеграцията на Черна гора,

която е страна кандидат за членство в ЕС. Като министър подкрепи санкциите срещу Русия, наложени заради руската агресия срещу Украйна. Той също така е за по-тесни връзки със Сърбия.

61-годишният Джуканович, който се яви на изборите като кандидат на Демократичната партия на социалистите (ДПС), e в управлението на държавата от над 30 години. От 1991 г. е бил шест пъти премиер и два пъти президент.

Джуканович изведе Черна гора от съюза със Сърбия през 2006 година с референдум и изигра важна роля за определяне на

курса на страната към Запада и членството й в НАТО от 2017 г.

През годините около Джуканович и партията му се въртяха обвинения в корупция и шуробаджанащина, връзки с хора от престъпни групировки, контрабанда на цигари.

Яков Милатович обяви, че по време на петгодишния му мандат страната ще стане член на ЕС.

„Искам да кажа, че като президент на Черна гора, заедно с всички, които са тук тази вечер, през следващите пет години ще въведем Черна гора в ЕС“, заяви Милатович в Подгорица.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук