галъп

Ако изборите бяха в началото на март, резултатът вероятно щеше да е следният: ПП-ДБ щеше да води пред ГЕРБ-СДС, като подкрепата за формациите щеше да е съответно 27,2% и 26,6%, ДПС и „Възраждане“ щяха да са със сходни резултати и биха оспорвали третото място, съответно с 13,4% и 12,3%. Със 7,3% БСП би била на петото място. В битка за възможност за прескачане на бариерата са „пакетирани“ „Български възход“ с 3,7%, „Има такъв народ“ – с 3,4% и „Левицата“ – с 3,2%.

Това показват данни от социологическо проучване на „Галъп интернешънъл болкан“ за Българското национално радио. Изследването е проведено между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода „лице в лице“ с таблети. Прочуването цели да покаже нагласите на старта на кампанията. Кампанията обаче тепърва се проявява и на числата към този момент следва, както винаги, да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза, казват изследователите. При близки стойности, колебания в активността, политическа криза и т.н., възможни са динамични развития, включително в последния момент.

40,6% от анкетираните се посочили, че със сигурно ще гласуват. Това предполага активност, близка до тази от предходните избори – доколкото и в предишните избори декларативните нива на активност към този етап бяха подобни – но и тук кампанията ще бъде решаваща и тепърва ще се разбере процентът на база формалните избирателни списъци.

4,4% са онези от заявяващите, че ще гласуват, които биха предпочели „Не подкрепям никого“, ако изборите бяха днес.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук