Грузия - протести

В петък парламентът на Грузия се отказа от плановете си за законопроект за „чуждестранните агенти“, който предизвика политическа криза и заплашваше да навреди на стремежа на страната да установи по-тесни връзки с Европа.

Депутатите гласуваха против закона на второ четене днес, след като управляващата партия „Грузинска мечта“ оттегли подкрепата си за законопроекта след три нощи на протести в столицата Тбилиси. Протестиращите настояваха да не се приема законът, определян от тях като руски, а страната да върви по своя европейски път.

Законопроектът изискваше неправителствените организации (НПО), които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират в грузинското министерство на правосъдието като „агент на чуждестранно влияние“.

Опонентите заявиха, че планът е антидемократичен и тласка страната във все по-авторитарна посока.

Те също така заявиха, че той е изготвен по модела на руски закон от 2012 г., който Москва използва широко за разправа с гражданското общество и независимите медии – твърдение, което беше отречено от „Грузинска мечта“.

Планът подхрани вътрешните критики към правителството, че е твърде близко до Москва, за разлика от грузинското обществено мнение, което е силно антируско, пише „Ройтерс“.

Представители на правителството продължиха да защитават законопроекта в петък, дори след като допуснаха той да бъде отхвърлен в парламента, съобщава агенцията.

Иракли Кобахидзе от „Грузинска мечта“ заяви, че предложенията ще увеличат прозрачността, ще разобличат критиците на влиятелната Грузинска православна църква и ще разобличат чуждестранните сили, които според него помагат на групи „да прокарват ЛГБТИ пропаганда“ и да критикуват избирателната система на Грузия.

Законопроектът беше приет на първо четене по-рано тази седмица, след като депутатите се скараха в залата заради него, а десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците на Тбилиси.

„Този закон не е законът, от който се нуждаем. Това е най-щастливият момент в живота ми. Ние спечелихме. Но ни предстои още дълъг път на борба, за да станем член на Европейския съюз“, заяви Ека Асатиани пред „Ройтерс“ извън парламента в петък.

Както ЕС, който посочи, че предложенията са несъвместими с членството в блока, така и Съединените щати също приветстваха решението за отпадане на законопроекта.

Запитан за приликите със собственото си законодателство за „чуждестранните агенти“, Кремъл заяви, че не е участвал в грузинския законопроект и отхвърли предположенията, че той е вдъхновен от Русия.

Депутатите от „Грузинска мечта“ казват, че законопроектът се основава на Закона за регистрация на чуждестранните агенти на САЩ. Вашингтон отхвърли това сравнение. Същото сравнение използва и партия „Възраждане“ у нас, когато опита да прокара подобно законодателство в предходния 48-и Парламент на България. Както обаче „Ройтерс“ отбелязва, американският закон обхваща предимно лобисти, работещи директно за чуждестранни правителства, а не медии и организации, които критикуват властта, изборните правила, неравните права на ЛГБТИ общността и т.н.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук