Европейската комисия обяви, че е глобила американската картова схема Mastercard с общо 570 млн. евро, предава „Ройтерс“. Причината е, че компанията е ограничавала възможностите на търговците да се възползват от по-добри условия на банките в Европейския съюз.

„Чрез възпрепятстване на търговци, които искат да достигнат до по-добри банкови условия в част от страни членки, Mastercard изкуствено е вдигала таксите за транзакциите с карти, което се е отразило негативно на клиенти и търговци в съюза“, коментира европейският комисар по конкуренцията Маргрет Вестагер в изявление. От съобщението на комисията се разбира още, че Mastercard е получила 10%  отстъпка от глобата, заради съдействието при разследването. Глобата се разглежда като поредната от серия подобни действия от страна на комисията през последните години по отношение на цените за пазаруване с карти. Други подобни решения включват правното споразумение с Visa Europe да се сложи таван на размера на таксите за транзакции в Европейската икономическа зона, както и преразглеждане на таксите за туристи, които посещават Европейския съюз.

Глобата срещу Mastercard е и поредна за Европейската комисия срещу американска компания, като тя се нарежда до имената на Facebook, Google, Apple, Microsoft и Amazon, които бяха ударени от солидни финансови наказания на стойност милиарди долари.

От компанията коментират, че глобата ще бъде част от счетоводството за последното тримесечие на 2018 г. „Решението засяга само исторически практики, включва в себе си ограничен период от под две години и няма да доведе до промяна на настоящите бизнес практики на Mastercard“, се казва в изявление от фирмата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук