Мая Манолова
на снимката: Мая Манолова

Мая Манолова представя петиция на българските граждани против двойния стандарт на храните в Брюксел. Успоредно се разглежда и потребителският пакет в Комисията по вътрешен пазар. Най-големите разминавания са при детските храни и продуктите за деца и бебета. Има наличие на растителни мазнини, по-малко мляко и какао. Има и по-висока цена.

„Очаквам петицията да остане отворена, за да има механизъм Европейският парламент да следи развитието на процеса до пълната забрана на двойните стандарти при храните, което е една изключително обидна и унизителна практика за европейските граждани”, коментира по-рано днес Манолова.

Омбудсманът изпрати петицията още през октомври 2017. По думите й оттогава насам има чувствителен напредък по темата.

Целта е спиране на производството и разпространението на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество в страните-членки на ЕС. Според Манолова това е не само нарушение на правата на българските граждани, но и на гражданите от Вишеградската четворка, Гърция, Хърватия и Румъния. За проблема Мая Манолова беше сезирана от майки, които установиха, че техните бебета консумират храни и напитки с по-ниско качество и в пъти по-висока цена. Това провокира Манолова да предприеме редица действия и инициативи за преустановяване на нелоялната търговска практика.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук