Кралица Елизабет II
На снимката: младата кралица Елизабет II

Днешната дата е паметна за британците и те я свързват с две събития. Кралицата навършва 68 години начело на страната, а точно 6 години след възкачването й на престола страшна самолетна катастрофа отне живота на 8 титуляри на „Манчестър Юнайтед“ и още 15 души, като така футболният клуб понесе унищожителен удар.

През февруари 1952 година престолонаследницата Елизабет и съпругът й принц Филип са на обиколка в Австралия и Нова Зеландия с минаване през Кения. На връщане от обиколката, когато пристигнали в кралската квартира в Кения, Савана лодж, дошла новината за смъртта на крал Джордж VI. Това означава незабавно възкачване на младата кралица на престола на една от най-могъщите световни империи. Запитана от придворния си Мартин Чартърис какво управленческо име ще избере, тя отговорила, че запазва своето, „разбира се“. Елизабeт била провъзгласена за кралица на всички британски територии и кралската двойка бързо се върнала на Острова.

Официалната коронация на Елизабет II е на 2 юни 1953 година.

Шест години по-късно страшна трагедия покруси Великобритания. Полет 609 на „Бритиш Юропиън еъуейс“ се разбива при излитане от мюнхенското летище. На борда е легендарният отбор на „Манчестър Юн“, известен като „бебетата на Бъзби“, връщащ се от мач в Сърбия от евротурнирите. 23 души от общо 44 на самолета загиват, 8 от тях са титуляри на английския тим.

„Бебетата на Бъзби“ – 1955 година

Нещастието спечелва на отбора симпатиите на целия свят. Въпреки поканата на УЕФА да участва в клубните турнири на следващата година, клубът решава да не приема, защото не се е класирал, и започва да се възстановява. Мат Бъзби се справя с тежката задача, като дава път на млади таланти и 10 години след Мюнхенската трагедия „Манчестър Юнайтед“ става първият английски отбор, който печели Европейската купа /Купата на шампионите, сега Шампионска лига“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!