Гешев
На снимката: шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев

От задържаните 10 души при специализирана акция в хотелите „Маринела“ в София и „Марица“ в Пловдив, които са собственост на бизнесмена Ветко Арабаджиев,  6 лица са привлечени под наказателна отговорност. Сред тях е синът на Арабаджиев Вълчо, който е с обвинение пране на пари. При претърсване на адреси, хотели и домове са намерени над 10 милиона в брой, като по-голямата част от тях са в евро. Всичко това бе съобщено от заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Той съобщи още, че две от лицата, които са обявени за общодържавно издирване, са от семейство Арабаджиеви. От началото на август те се намират във Франция. Издадена е европейска заповед за тяхното задържане. Имената им вече фигурират в Шенгенската информационна система, действа се и по посока издирване от „Интерпол“.

„5 от 6-те лица са привлечени под наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група, а шестото лице, което е най-малкият син на Ветко Арабаджиев – Вълчо – за пране на пари. Те остават в ареста за срок от 72 часа. Част от тези пет лица са им повдигнати обвинения и за и вторични престъпления – пране на пари и данъчни престъпления. Участници в организирана престъпна група са и две жени, които основно занимаващи се със счетоводство и организация на групата. Семейство Арабаджиеви, които са с европейска заповед за арест, са с обвинение за участие в организирана престъпна група и данъчни престъпления. За останалите четирима от задържаните не са събрани достатъчно доказателства за привличането им към наказателна отговорност и затова засега само са разпитани и освободени“, разясни Гешев.

С думите, че такова нещо не помни в цялата си кариера и този удар ще остане в историята, зам.-главният прокурор коментира намерената колосална сума от над 10 милиона.

„Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки. Доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България. Колегите са работили от 12 часа през нощта в четвъртък срещу петък до 6 ч. тази сутрин. Наложи се през нощта спешно от БНБ за осигуряване на броячни машини, защото може би още щяха да броят. Според нас това не е и цялата налична сума. Парите са открити на различни места“, коментира той и добави, че последното претърсване е приключило рано тази сутрин.

Зам.-главният прокурор разкри, че са иззети 6 луксозни автомобили, сред които „Ролс Ройс“ и „Бентли“. Разследването има за задача да разбере как са придобити тези коли. По изчисления на Гешев цената им грубо е около 5-10 млн. лева.

Той каза, че когато купуваш самолети и коли, трябва да си плащаш данъците, и даде пример с една от разследваните фирми, които са имали офиси в двата хотела, която е извършила данъчно престъпление, като е внесла за един месец 1000 лева данъци и е спестила 606 хил. лева. Зам.-главният прокурор разкри, че разследваните фирми са десетки. Гешев добави, че специализираната прокуратура има данни, че те са укривали данъци от февруари тази година и най-вероятно периметърът на разследването ще обхване и минали периоди.

„Сега се занимаваме с този случай, защото сме събрали информация и специализираната прокуратура работи. Имаме оперативна информация, която е постъпила. Отработена е по определените канали. Обработили сме информацията така, че да се запази максимална секретност, защото хората, които разполагат с такъв финансов ресурс разполагат и с човешки ресурс в различни държавни служби, разполагат с контакти и те ще предприемат мерки да си ги запазят“, заяви Гешев.

Той каза, че очаква да се пречи на досъдебното производство и опроверга разпространяваната информация, че служителите на хотелите и фирмите са оказвали съдействие на разследващите.

Зам.-ръководителят на Специализираната прокуратура Кирил Пейчинов разкри по каква схема е действала организираната престъпна група.

„Търговски дружества, които реално работят, генерират ДДС за внасяне към бюджета. За да не го внасят, започват да декларират в счетоводните си регистри търговски сделки от фирми от типа „липсващ търговец“. По този начин се формира данъчен кредит. Той е наследяващ се, тъй като няма реални доставки по тези сделки. По този начин се избягва установяването на данъчни задължения в особено големи размери – разясни прокурорът и добави, че направлението на измамата не е само едно – Отново реални търговски дружества, регистрирани по Закона за задълженията и договорите участват в конкурси по обществени поръчки за саниране. Те печелят поръчките. Извършват услугата и отново генерират ДДС за внасяне към фиска. И аналогично отново се появява т.нар. „липсващи търговци“.

Пейчинов каза, че се проверяват няколко данъчни вериги, като сред тях е „Виктория груп“ като на този етап се работят по четири направления. Те обясниха само две от тях, другите не пожелаха да коментират.

От Прокуратурата отказаха да коментират дали са осъществили контакт с френските власти заради издирваните две лица.

В петък спецпрокуратурата влезе в офисите на хотел „Маринела” в София и в хотел „Марица“ в Пловдив, собственост на Ветко Арабаджиев. Бяха задържани 10 души, сред които и синът на Арабаджиев – Вълчо. При претърсвания на хотели, офиси и домове бяха открити 150 хиляди лева, от които 60 000 бяха намерени в кутия за обувки.  Действията по разследването са възложени на следователи от Следствения отдел към Специализираната прокуратура.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!