Само за няколко години, „Бийтълс” създават най-великите музикални албуми на всички времена, които промениха музиката и поп културата завинаги. И докато записват най-големите си хитове, четирите момчета от Ливърпул преживяват някои от най-лудите истории в рокендрола. В първото си американско турне, „Бийтълс” готвят странни планове, срещат се с интересни хора и посещават странни места. Ето някои от най-любопитните истории, свързани с групата.

№1 Инцидентът със желираните бонбони

Когато „Бийтълс” пристигнали в Америка през 1964г., предизвиквали масова истерия. Над 75 милиона души си купили билети, за да гледат концертите на групата. За да се спасят от обезумелите феновете, групата наела целия седми етаж на хотела.

По време на 34-дневното си турне, „Бийтълс” свирили на най-различни места, включително в Карнеги хол. Но може би най-болезненото им изпълнение било по време е в Колизеума в столицата. Сцената била поставена в средата на залата, което означавало, че момчета ще са заобиколени отвсякъде. Изведнъж феновете извадили желирани бонбони.

Бийтълс

Преди концерта, „Бийтълс” дали интервю за „Ню Йорк Таймс”, в което Джордж казал колко много обича желирани бонбони. За да задоволят желанието му, феновете напълнили джобовете си с желирани бонбони и започнали да ги хвърлят по сцената, удряйки групата от всички страни.

Само че, американските бонбони са по-твърди от тези в Европа. Момчетата от „Бийтълс” започнали да се притесняват, че ще ослепеят. За щастие, не пострадали сериозно и на другия ден отново излезли на сцена.

№2 Спортни умения

„Бийтълс” определено разбират от музика, но дори и най-големите им фенове ще признаят, че четиримата не са особено атлетични. Според биографа Боб Спитз, имало времена, когато „Бийтълс” пушели стотици цигари на ден. Това явно не е пречило на гласните им струни, но целият катран и никотин са повлияли на здравето им. Джордж Харисън дори признава, че всички тези цигари са допринесли за рака на белите му дробове.

Бийтълс

Независимо от това, „Бийтълс” нямали търпение да демонстрират своите спортни умения на снимачната площадка на филма „Помощ” от 1965г. През последния снимачен ден в едно имение в Беркшир, докато не се снимали, момчетата се впуснали в игра на софтбол. Докато някой от екипа не ги предизвикал.

Правилата били прости. Имало четири отбора, всеки от които съставен от шестима мъже. Отборите били разделени по следния начин: електротехници, дърводелци, оператори и „Бийтълс”. В екипа на бандата участвали още единият от мениджърите им и шофьорът им. Когато някой кажел „Начало”, всички хуквали около имението през градината.

Според Пол, състезателите бягали поне една миля, и „Бийтълс” спечелили.

№3 Когато „Бийтълс” срещнали Елвис

Звезди от ранга на „Бийтълс” имали възможност да се срещат с доста известни хора. През 1964г. те позирали на снимка с известния шампион по бокс Мохамед Али. Същата година, Боб Дилън срещнал „Бийтълс” и марихуаната. Но вероятно най-интересната им среща е била през 1965г., когато групата се срещнала с краля на рокендрола Елвис Пресли.

Бийтълс

За Джон Ленън това била сбъдната мечта. Като момче, Джон бил голям фен на Елвис, често се обличал като него. Дори веднъж казва в интервю: „Ако не беше Елвис, нямаше да съм тук”. Първият път, когато двете легенди си взаимодействали бил веднага след участието на „Бийтълс” в „Шоуто на Ед Съливан”. Кралят изпратил поздравителна телеграма на момчетата. Но те не се срещнали до второто турне на английската банда в САЩ.

На парти в имението „Бел Еър”, собственост на Елвис, „Бийтълс” най-накрая щели да се запознаят със звездата. Но се случило нещо неловко. Момчетата не били сигурни какво да кажат. Затова Джон започнал разговора с някаква шега, питайки Елвис защо прави толкова глупави филми, вместо да записва нови песни. „Какво стана с добрия стар рокендрол”, питал той.

Пресли не бил много обиден, дори успял да разчупи обстановката като казал: „Ако само ще седите и ще ме зяпате, аз ще си лягам”. Ледът бил разчупен и всички си изкарали много добре.

Сещате се, че на купона имало и наркотици, и рокендрол.

Четири часа по-късно, „Бийтълс” се върнали в апартамента си и никога повече не споменали Елвис.

№4 В Съветския съюз
През 1966г., след като Джон направил скандалното си изказване, че е „по-популярен от Иисус”, ядосани американци демонстративно счупили някои от албумите на „Бийтълс”. Започнали и много теории на конспирациите, коя от коя по-абсурдна, включително, че момчетата от Ливърпул са илюминати.

Но никой не се страхува от „Бийтълс” повече от съветското правителство. Признавайки бунтарските им нагласи и западни ценности, властта в СССР забранила продажбата на албумите на „Бийтълс”, а всеки, който бил хванат да слуша тази „капиталистическа мръсотия” бил наказват. Това създало огромен черен пазар за контрабандни албуми.

Бийтълс

Подобно на много незаконни предмети, записите на „Бийтълс” били контрабандирани в Русия от моряци, актьори и от време на време – от партийни членове. Албумите се продавали за огромни суми. Някои от тях стрували на колкото 2-седмична заплата.

Но „Бийтълс” донесли „идеята за демокрацията” в комунистическата държава. Много младежи започнали да носят войнишки обувки и дълги якета, за да копират стила на „Бийтълс”. Мъжете започнали да си пускат дълги коси, децата започнали да основават рок банди.

Властта яростно се противопоставяла на това. Студентите, които били хващани да слушат „Бийтълс” можели да бъдат изключени от университетите. И много други мерки били предприети, за да се изкорени любовта към западната култура.

Години след разпадането на СССР – през 2003г. – е първият концерт на Пол Макартни в Москва.

№5 Искали да си купят остров

През 1967г. „Бийтълс” планирали да плават до Гърция, да си намерят подходящ остров и да се установят там. Искали да си построят четири къщи, свързани по средата със стъклен коридор. На острова щяло да има къщи и за близките им приятели.

Този щур план бил по идея на Джон. Уморени от английското време и лудите фенове, Ленън искал спокойно място, на което той и приятелите му да живеят спокойно.

Бийтълс

„Бийтълс” отлетели за Гърция и взели яхта под наем, за да търсят своя нов дом. Момчетата намерили място, което им харесало – остров, с формата на китара, наречен Лесло, който не съществува на нито една карта. Докато уреждали сделката, „Бийтълс” се върнали към работата си и скоро загубили интерес към гръцката си мечта. Пол Макартни споделя, че имали идея да си купят и малко английско село, но също се отказали.

№6 Личен астролог

„Бийтълс” имали голям екип, включително личен астролог. Името му било Калеб Ашбъртън-Дънинг. Основната му професия не била астрологията, но все пак имал дарба. „Бийтълс” смятали, че един астролог би им помогнал да развиват бизнеса си и всеки ден мъжът изготвял хороскопи за Джон, Пол, Джордж и Ринго. Те често се обръщали за съвети към него, особено, когато им предстояло важно събитие.

Бийтълс

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!