Русия, армия
Снимка: БТА

Свързана с Кремъл неонацистка паравоенна група е поискала от своите членове да предоставят разузнавателни данни за гранична и военна дейност в Латвия, Литва и Естония, съобщи „The Guardian“. Това поражда опасения дали крайнодесни руски групировки не планират нападение срещу страните от НАТО, отбелязва изданието. 

Групата „Русич“ понастоящем се сражава в Украйна на страната на Кремъл и е свързана с известната група „Вагнер“. Миналата седмица групата поиска в Telegram от членовете си да изпратят подробности, свързани с гранични пунктове и военни движения в трите балтийски държави, които преди това са били част от Съветския съюз.

Русич е тясно свързан с Групата „Вагнер“,

казва още британското издание. „Вагнер“ ръководи руската офанзива за превземане на украинския град Бахмут – в момента най-ожесточената битка в конфликта.

Източници на изданието, говорещи при условие за анонимност, заявиха, че „необичайният“ ход на Русич може да сочи за разочарование от Кремъл и неудовлетвореност от начина, по който върви войната на Путин в Украйна.

Те добавиха, че Кремъл може да изгуби контрол над крайнодесните си руски паравоенни организации, които могат да използват по-крайни методи за водене на войната в Украйна, което поражда опасения за ескалация, ако бъде нападната държава от НАТО.

Източниците обаче добавиха, че е малко вероятно Кремъл да е пряко замесен, тъй като шпионската му служба несъмнено вече разполага с разузнавателна информация за военната и граничната дейност в балтийските държави.

Източникът заяви: „Това показва ли фрагментация в руската система? Какво ще се случи, ако руснаците изгубят контрол над тях [паравоенните групи] и те започнат да извършват неправомерни действия, които биха могли случайно да изострят ситуацията? Истинският въпрос е: колко контрол има Кремъл в действителност?“.

Последните доклади сочат, че някои паравоенни групировки, като например групата „Вагнер“, основана от влиятелния руски бизнесмен Евгений Пригожин, вече имат значителна автономия и достъп до Путин, колкото и официалните държавни служители.

Въпреки че наскоро бяха документирани взаимодействия между Русич и онлайн каналите, свързани с „Вагнер“ остава неясно до каква степен групата действа под стратегическия надзор на Вагнер или дори на руското министерство на отбраната.

Миналата сряда операторите на официалния рускоезичен канал на Русия в Telegram публикуваха пост, в който поискаха от потребителите в балтийските страни анонимно да споделят информация, свързана с военната и свързаната с нея инфраструктура.

В публикацията, видяна от повече от 60 000 потребители, се призовава за информация, свързана с военните части, като се посочват конкретни данни за членовете и професиите им, роднините на членовете и личния им транспорт. В него се иска и подробна информация за движението на патрулите, както и за местоположението на граничните пунктове, системите за наблюдение и превозните средства.

По същия начин бяха поискани данни за комуникационните кули и апаратурата за сигурност по границата, както и координатите на складовете за гориво и системите за сигурност в граничните райони.

Бойците на Русич, известни с бруталността си в Сирия и войната в Крим през 2014 г., са били забелязани чрез разузнавателни данни от открити източници в украинските области Донбас и Харков, както и в Херсон.

През септември Министерството на финансите на САЩ обяви, че налага санкции срещу Русич.

По последни данни администрацията на Байдън вече обмисля да обяви групата „Вагнер“ за чуждестранна терористична организация. Групата беше широко осъдена, след като публикува ужасяващ видеозапис на екзекуцията с чук на бивш новобранец, който е дезертирал в Украйна, но очевидно е бил заловен от групата, казва още изданието.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук