Радев, Петков и Иванов
На снимката: Румен Радев, Христо Иванов (ДБ) и Кирил Петков (ПП)

Симпатизантите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ оттеглят подкрепата си за президента Румен Радев. Това показва проучване на „Тренд“ по поръчка на в. „24 часа“. Проучването изследва нагласи на българите спрямо основните институции, партии и търси оценка за 2022 година.

„Тренд“ отчита рекордно ниска оценка за работата на парламента. Открива в нагласите сходна електорална картина като на последните избори. Българите оценяват 2022 г. като лоша година за България, казва агенцията. Очакванията за следващата година пък са песимистични.

През декември „Тренд“ регистрира рекордно нисък процент положителна оценка за работата на парламента (9%), а 82% дават отрицателна оценка.

Малко над една четвърт (26%) пък оценяват положително работата на служебния кабинет. Сред всички партийни електорати отрицателната оценка за работата на правителството е по-висока от положителната. Изключение прави единствено БСП, сред които дяловете на положителна и отрицателна оценка са изравнени. С най-критични оценки за служебния кабинет са симпатизантите на ГЕРБ и „Възраждане“.

Отрицателните оценки за работата на президента вече няколко месеца превишават положителните. През декември 42% дават позитивна оценка, а 46% негативна. Ерозията в положителната оценка спрямо президента се дължи най-вече на оттеглящите подкрепа в последните месеци привърженици на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, посочва агенцията.

Два месеца след предсрочните парламентарни избори, електоралната картина в страната не търпи съществена динамика в сравнение с резултатите от вота през октомври.

ГЕРБ остава лидер с 25.8% от гласуващите. „Продължаваме промяната“ държат второто място с 19.2% от гласуващите, на убедителна дистанция от ДПС (11.6%) и „Възраждане“ (11.3%). БСП запазва петото място с 9% подкрепа от гласуващите, следвани от „Демократична България“ (7.3%) и „Български възход“ (4%).

„Тренд“ измерва и оценката на българите за изминаващата година и очакванията за следващата. В настоящото проучване регистрира година с лоша оценка – само 12% от всички пълнолетни българи оценяват 2022 г. като добра година за България, а 79% като лоша.

Лошите оценки за годината започнаха още с COVID пандемията през 2020 г. и се задържаха през 2021 г. Войната в Украйна, политическата криза и инфлацията вероятно са от основните аргументи на българите за лошата оценка за отминаващата 2022 г., казват изследователите.

Очакванията за идващата 2023 г. не са оптимистични. 44% са на мнение, че България я очаква една по-лоша година от 2022 г. 30% пък очакват по-добра година. И тук личните очаквания са по-оптимистични, но дяловете са близки – 36% очакват 2023 г. да е по-добра година за тях в личен план, но 27% споделят негативни очаквания.

 

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук