Джо Байдън и Владимир Зеленски
Джо Байдън и Владимир Зеленски

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да даде приоритет на усилията за засилване на противовъздушната отбрана на Украйна по време на разговора с украинския президент Володимир Зеленски в неделя.

Байдън също така приветства „заявената от Зеленски готовност за справедлив мир, основан на основните принципи, залегнали в Устава на ООН“, се казва в съобщение на Белия дом, предаде „The Guardian“.

„САЩ приоритизира усилията за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна чрез нашата помощ за сигурност, включително обявеното на 9 декември отпускане на 275 млн. долара за допълнителни боеприпаси и оборудване, което включва системи за противодействие на руското използване на безпилотни летателни апарати“, се казва в съобщението.

Байдън изтъкна и обявяването на 29 ноември на 53 млн. долара в подкрепа на енергийната инфраструктура за укрепване на стабилността на украинската енергийна мрежа след целенасочените атаки на Русия.

„Ползотворен разговор. Изразих благодарност за поредния пакет за сигурност. Обсъдихме по-нататъшното сътрудничество в областта на отбраната, защитата и поддръжката на нашия енергиен сектор. Съгласувахме позициите си в навечерието на срещата на върха на Г-7 онлайн. Водещата роля на Америка остава непоколебима!“, написа президентът на Украйна Зеленски в Twitter.

Зеленски добави, че руските ракетни удари са довели до разрушаването на около 50% от украинската енергийна инфраструктура.

Всичко за войната срещу Украйна – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук