Иран протести
Протести в Иран. Снимка: БТА

Иран съобщи днес, че е екзекутиран втори затворник, задържан по време на националните протести. Протестите започнаха като отстояване правата на жените и вече са насочени срещу теокрацията в страната, предаде „Асошиейтед прес“. По националната телевизия бяха излъчени кадри, за които се твърди, че показват как екзекутираният намушква смъртоносно мъж и след това бяга.

Екзекуцията на Маджидреза Ранавард е извършена по-малко от месец след като иранските власти твърдят, че той убил двама служители на реда. Екзекуцията свидетелства за скоростта, с която Иран изпълнява смъртни присъди срещу задържани на демонстрациите, които правителството се надява да потуши, отбелязва изданието.

Активисти предупреждават, че

най-малко още дузина протестиращи

са получили смъртни присъди на закрити процеси. От началото на демонстрациите в средата на септември са били убити поне 488 души, по данни на ирански правозащитници от групата „Human Rights Activist in Iran“. Други 18 200 са били задържани от властите.

Иранската новинарска агенция Мизан, която разпространява съдебни новини, предаде, че Ранавард намушкал смъртоносно двама служители за сигурност на 17 ноември в Машхад. Твърдят също, че ранил от четирима души.

Агенция Мизан съобщи, че мъртвият е бил служител на „Басидж“ – паравоенни доброволци под командването на революционната гвардия. Членове на „Басидж“ бяха разположени  големите градове и нападаха и задържаха протестиращи, които на много места се съпротивляваха.

В съобщението на Мизан не се обявява какъв е бил мотивът на нападателя. Допълва се само, че Ранавард се опитвал да избяга в чужбина, когато бил арестуван.

Машхад е свещен за шиитите град на около 740 километра източно от столицата. Активисти казват, че в Машхад е имало стачки и демонстрации, а магазини са били затворени по време на размириците. Те започнаха слез смъртта на 16 септември на 22-годишната Махса Амини, която беше задържана от иранската нравствена полиция.

Мизан съобщи, че Ранавард е бил осъден от революционния съд в Машхад. Тези трибунали бяха критикувани в чужбина, защото не позволяват на подсъдимите да си избират съдебни защитници, нито да видят доказателствата, които ги уличават.

Ранавард е бил осъден по обвинение в „мохаребех“ – дума на фарси, която означава „водене на война срещу Бог“. Такова обвинение беше повдигано и срещу други подсъдими през десетилетията след 1979 година и по него се налага смъртно наказание.

Иран екзекутира първия затворник, задържан по време на демонстрациите, в четвъртък. Обикновено екзекуциите в Иран се извършват чрез обесване.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук