ученици
Снимката е илюстративна

Около 60% от всички ученици са заявили, че искат да бъдат тествани. Процесът по връщане на учениците в клас ще отнеме една-две седмици и при повечето това ще се случи преди Коледа. Това обяви пред БНР министърът на образованието Николай Денков.

Министърът увери, че има достатъчно тестове за всички училища за новата седмица.

„В склада има над 80 660 теста. Имаме уверение, че се очакват още няколкостотин хиляди теста през следващата седмица…“

Денков обясни, че процентът на положителни проби при децата от 1 до 4 клас е нисък, но те стоят по-затворени вкъщи.

„Знаем обаче, че след стартирането на учебната година за един месец имахме рязко нарастване на случаите във възрастовата група от 6 до 19 години. След затварянето на училищата имахме съществено спадане. Бих обсъдил със здравните власти да се гледа каква е заболеваемостта и колко са тестовете, на тази база да търсят решенията. Най-важното е решенията да се вземат съвместно, защото не са само здравни, имат социални последици, влияят върху родителите, оттам и върху икономическата ситуация. Това е институционален проблем и това трябва да бъде променено“, допълни Денков в предаването „Неделя 150“.

По думите му е безотговорно от МЗ да правят изказвания, които рефлектират върху родителите и учениците по неправилен начин, тъй като не отговарят на реалността.

„Целият абсурд е, че нашето министерство беше позиционирано като такова, което спира учениците да влязат в клас… Който пази здравето на хората, трябва да си обяснява мерките, с които го пази. Ние трябва да пазим здравето на учениците в рамките на това, което е задало МЗ, и да се грижим учениците да бъдат в клас“.

Според него въпросът за нарушенията в учебния материал може да бъде наваксан, но няма как да се компенсират пропуснатите процеси по социализация на подрастващите.

Над 46% от учителите са ваксинирани, посочи образователният министър. От гимназиалния етап със зелен сертификат са 12,5% от децата.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук