Иван, пощальонът от едно безлюдно българско село в близост до турската граница, се кандидатира за кмет, изпращайки доста нетрадиционно послание: ако спечели изборите, ще приветства сирийски бежанци, които сега само се промъкват през населеното място. Идеята му е те да се установят в полусъборените, празни сгради и да вдъхнат нов живот на селището.

Село Голям Дервент (с население от 38 души), известно като „голямата порта” заради местонахождението си, е темата на най-новия документален филм на Тонислав Христов – „Добрият пощальон”, който ще бъде излъчен на Фестивалът за документално кино в Солун. Лентата представя малка част от драмата, която съпътства Европа откакто започна кризата в Сирия, пише гръцкият вестник „Катимирини”.

България и останалите държави от Балканския полуостров заеха позиция относно притока на мигранти към вътрешността на континента. По-малко от две десетилетия след премахването на масивната ограда, предназначена да задържа хората вътре, властите от бившия Съветски съюз започнаха строителство на ограда по границата с Турция – този път, за да държи идващите отвън.

Документалният филм е сниман по време на кампанията за местните избори. Камерата следва Иван, човек с добри обноски и сиви коси, който живее сам и ненавижда ксенофобията. Неговият съперник е по-скоро привърженик на тезата „по време на комунизма си ни беше най-добре” (В може би най-сюрреалистичния момент от филма, той държи реч пред съселяните си във вътрешния двор на местната кръчма, която има изглед към полето, под акомпанимента на синтезатор).

Реакциите на бабите и дядовците са смесени.

„Добрият пощальон” беше представен през 2016г. в на Международният фестивал за документално кино в Амстердам. Той дори беше номиниран за Най-добър игрален документален филм.

Филмът цели да пресъздаде странния свят на политиците от селото, отчуждаването на политическите елити, бедността в задния двор на ЕС, тоталната дезинформация около дебата за миграцията и нюансите на човешкия характер.

Дали пощальонът спечели изборите? Едва ли всички са доволни от резултата, но нещата в село Голям Дервент едва ли могат да станат по-зле.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук