Родителите без статут в Америка, които се страхуват от депортиране при новата администрация на  президента Доналд Тръмп, масово търсят съвети от имиграционни адвокати за осигуряване грижи за техните, родени в страната деца. Хиляди родители са поискали временна закрила за техните деца в случай, че властите ги арестуват директно от работните места – нещо което се случва доста често през последните месеци.

Информацията идва от специализирани адвокати, които разказват, че  получават ежедневно до 50 молби, за временно попечителство. За сравнение, през 2016г. те са били само около 20… в рамките на година. Още с влизането си в овалния офис президента Доналд Тръмп нареди агресивно прилагане на имиграционните закони. Така полицаите и служителите имиграционните служби получиха тотален карт-бланш да спират, арестуват и депортират недокументирани имигранти.

Жанет Загуера живее в Америка вече 20 години. Още като дете тя е пристигнала с родителите си, преминавайки нелегално границата с Мексико. Има три деца, родени в Колорадо. И трите са американски граждани, но тя не е. След 20 години тежки съдебни битки Жанет е на път да вземе така чаканата виза, която ще й проправи пътя до легализиране на статута й. Точно тогава обаче получава писмо от имиграционните с което се казва, че тя трябва да напусне Америка в девет седмичен срок. Според законите обаче тя не може да бъде депортирана, докато делото й все още се разглежда в съда. Жанет Загуера е това, което конгресмена Джарет Полис нарича „лицето на грохналата имиграционна система на Америка“. За да избегнат едно несигурно бъдеще на децата си недокументираните родители подписват документи с които дават съгласието си трети лица – предимно американски граждани – да поемат временно попечителство. За да бъдат по джоба на всеки, адвокатските услуги се предлагат на почти символични цени – само за 10 долара на нуждаещите се, за да може да им се помогне с попълване на необходимите за попечителство документ, тези документи да се легализират и да заверят нотариално.

В други случаи тази услуга струва над 500 долара. Въпреки нарастващата психоза, запознати припомнят, че масовите депортации започнаха още при администрацията на Барак Обама. Само през 2012г. бяха изгонени над 400 000 души – най-масовата депортация, одобрена от действаш американски президент в историята на Америка. Тогава Обама каза, че приоритет в депортациите ще бъдат хората с доказани или влезли в сила присъди за извършени престъпления.

В момента в САЩ живеят най-малко пет милиона деца, на които поне един от родителите им е без статут. Повечето от тези деца са американски граждани. Според експерти обаче шанса и двамата родители да бъдат едновременно депортирани е много малък. Според тях 80% от депортираните са мъже.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук