Европейските лидери ще обсъдят бъдещето на Европейския съюз. Всички представители на държавите членки на Съюза, с изключение на британския премиер Тереза Мей, ще търсят споразумение по ключови позиции в декларацията за 60-ата годишнина от Римските договори, с които се поставят основите на ЕС.

Президентът Румен Радев, който по Конституция при служебно правителство, е водеща фигура в страната, ще настоява за единство и цялост на ЕС.

Очаква се Полша да блокира заключителното изявление на европейските лидери след двудневната им среща, съобщиха дипломатически източници от Брюксел. Причината – преизбирането на Доналд Туск за председател на Европейския съвет, срещу което застана единствено Полша.

Туск, който е бивш полски премиер, е в остър конфликт с новото ръководство на страната и най-вече с лидера на управляващата партия „Закон и справедливост“ Ярослав Качински, с когото имат различни мнения по редица въпроси, включително и промени в държавните медии и конституцията

Италианското посолство у нас организира кръгла маса, на която също ще се обсъди Бялата книга на Жан-Клод Юнкер и проблемите на Европа. Форумът е под надслов: „Римските договори: Европейският съюз е 60-годишен. Твърде млад ли е или твърде стар?“.

Участниците в конференцията ще направят преглед на опита, натрупан през последните 60 години в икономическата и политическата интеграция на страните – членки.

През март 1957 година са подписани договорите за Европейската икономическа общност и Европейската общност за атомна енергия. Тогава подписите си полагат представителите на шест държави – Белгия, Франция, Италия, Германия, Люксембург и Холандия.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук