Служебният министър на здравеопазването отрече да се извършва чистка в системата. Пред БНР той обясни, че действа, както трябва, защото познава системата и знае какво й е нужно.

„Нека тръгнем от „Пирогов”, защото от там тръгнаха нещата. Аз оставих в Съвета на директорите професор Стоян Миланов, а той сам подаде оставка. Без никаква причина, той подаде оставка и от поста „Национален консултант по спешна медицинска помощ“. Тоест това е негово решение, а не мое уволнение”, обясни Семерджиев. По думите му, в борда на директорите трябва да има хора, които биха могли да упражняват контрол върху нарастващите дългове на болницата – 25 млн. лв. в края на миналата година.

Семерджиев коментира, че същото се е случило и във „Фонда на лечение за деца”.

„Директорът подаде оставка, защото не се справи с един административен проблем”, обясни здравният министър. По думите му, това не се дължало на неспособността на директора, а на правилника на Фонда.

Министърът каза още, че проверките за липсващи на българския пазар лекарства в складове и аптеки са започнали преди 10 дни и добави, че очаква докладите.

„Моята отговорност като служебен министър на здравеопазването и вицепремиер е тези прекупвачи на лекарства от аптеките по някакъв начин да бъдат озаптени и лекарствата да си оставят в България, а не да бъдат изнасяни на по-скъпи цени в чужбина”, коментира още министърът.

Семерджиев припомни, че подписването на Националния рамков договор е било най-голямата цел на екипа му и заяви, че след като той вече е факт, успокоението в системата е очевидно. Според него за първи път Националната здравноосигурителна каса ще е с балансиран бюджет, а не с дефицит.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук