Европейският съюз започна да съкращава финансирането на програмите, които съществуват в рамките на преговорите за присъединяване на Турция в ЕС. Това съобщи еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. По думите му, това се отнася до областите, в които не се наблюдава напредък.

„Вече спряхме отделни програми, по които нямаше напредък, например в областта на изграждане на правова държава“, заяви Хан.

Той добави, че от планираните 4,45 млрд. евро за подкрепа на Турция, за периода 2014-2020г., са изплатени само 167,3 млн. евро.

Повечето средства са насочени за развитие на гражданското общество, образованието и науката.

Йоханес Хан заяви, че изцяло финансирането няма как да бъде спряно, докато преговорите за членството на Турция в ЕС не бъдат официално прекратени.

Еврокомисарят припомни, че през декември миналата година, повечето външни министри от ЕС са подкрепили продължаването на диалога и работата за премахване на недостатъците при изграждането на правова държава.

По думите му, репресивните мерки в Турция след опита за военен преврат от 15 юли 2016г. са „негативно развитие, несъвместимо със стандартите на ЕС и международното право”.

„Турция остава важен стратегически партньор на ЕС, независимо от състоянието на преговорния процес за нейното включване в общността”, добави Хан.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!