Точно преди 70 години, Енцо Ферари пали двигателя на първия автомобил от своята марка. Началото на компанията е поставено след първия тест драйв по улиците на Маранело (провинция Модена, област Емилия-Романя).

Става дума за спортна кола, известна като „125 S”, на чийто преден капак е разположена емблема с буен жребец на жълт фон.

За първи път автомобилът с 12-цилиндров агрегат е изкаран на пистата на 11 май 1947 г. от известния италиански пилот Франко Кортезе. Въпреки че водел в състезанието, се наложило да напусне поради технически причини с горивната помпа на болида.

Самият Ферари, получил прозвището „Commendatore” (командор), тогава описва случилото се като „обещаващ провал“. Впоследствие колата печели шест пъти.

Рожденият си ден компанията ще отпразнува в над 60 страни, а демонстрацията на лимитираната серия хиперавтомобил ЛаФерари Аперта (LaFerrari Aperta) ще бъде кулминация на тържествата.

Очаква се празненствата да приключат в централата в Маранело на 9-10 септември.

Тази година и състезателните автомобили на Ферари във „Формула 1“ получиха специален индекс, посветен на 70-годишнината на групата – SF70H.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук