Сурва

Фотографска изложба, посветена на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” 2017 ще бъде открита в 18 часа в Националния дворец на културата, съобщи община Перник.

Експозицията от 36 снимки е по повод 26-то издание на фестивала, което започва на 27 януари и ще продължи до 29 януари.

Автор на снимките е перничанинът Андон Тацев.

Около 300 хил. гости ще посетят Перник този уикенд. 7 000 участници от 118 групи ще участват в най-големия фестивал свързан с кукерските празници.

Според организаторите тази бройка е достатъчна, за да се кандидатства за рекорд на Гинес. Събитието се открива в петък, когато ще бъде запален и огънят Сурва, а в събота и неделя ще има дефилета и маскарадните игри.

По данни на организаторите българските групи, които ще се включат в събитието са 102, от 33 общини в 17 области. Само от Пернишко участниците са 3630 в 43 групи, като те ще се представят в неделя. Националните си обичаи ще покажат и 16 чуждестранни групи, като сред държавите, от които ще дойдат, са Албания, Аруба, Гърция, Италия, Македония, Словения, Сърбия, Хърватия.

Традиционният обичай Сурва, който е в основата на фестивала, вече е и част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО,  а Перник е Европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук