Попай

Едва ли има човек, който да не е гледал анимационни филми, особено докато е бил дете. Много от героите са останали в съзнанието ни и до днес. Но знаете ли, че някои от любимите ни герои всъщност са били истински хора?

Ето доказателствата!

№1 Попай Моряка (Франк „Скалата” Фийгъл)

Морякът, който яде спанак е герой, който всички пазим в сърцата си. Но вдъхновението за силния мъж дошло в Честър, Илинойс (родният град на аниматора). Там живеел Франк „Скалата” Фийгъл – малък жизнерадостен човек, но много жилав. Фийгъл пушел лула, нямал зъби и винаги се биел, точно както Попай.

№2 Урсула (Дивайн)

Образът на вещицата от Малката Русалка – Урсула всъщност бил вдъхновен от актьора Харис Глен Милстед „Божественият”. Той участвал в много филми на Джон Уейтърс, голяма част от които били посветени на гей обществото.

№3 Една Моуд (Едит Хед)

Във „Феноменалните” Една е ексцентрична модна дизайнерка, която прави костюмите на супергероите. Затова никой не се учудва, че героинята е вдъхновена от Един Хед – дизайнер на костюми в подобен стил. И още една прилика – и двете носят кръгли очила и имат еднакви прически.

№4 Лешоядите от „Книга за джунглата” (Бийтълс)

Създателите на анимацията по „Книга за джунглата” искали лешоядите във филма да бъдат по образ и подобие на „Бийтълс”. Макар отказа на Джон Ленън, аниматорите направили героите да изглеждат като него, Пол Макарни, Джорд Харисън и Ринго Стар.

№5 Бети Бууп (Хелън Кейн)

Помните ли Бети Бууп? Зад големите очи и малките нацупени устни на анимационната героиня стои образът на джаз певицата Хелън Кейн. Първоначално анимационният герой е френски пудел с човешки черти. По-късно аниматорът Грим Натуик решава, че Бети Бууп е доста грозновата и я превръща в карикатура на джаз изпълнителката Хелън Кейн. Бързо ушите на Бети се превръщат в обеци, черните панталонки са заменени с предизвикателни рокли, а песните придобиват типичния стил на певицата да изпява думи със сексуален подтекст със сладък, почти бебешки глас.

№6 Мълхаус (Джош Савиано)

Повечето от нас със сигурност са гледали „Семейство Симпсън” и познават съседското момче с проблеми в общуването Мълхаус. Макар че е кръстен на американския президент Никсън, чието второ име е Мълхаус, образът на момчето се основава на актьора Джош Савино, когото създателите на „Симпъсн” искали да иронизират.

№7 Клоунът Кръсти (Джеймс Алън – Ръждясали нокти (rusty nails)

Още един добре познат герой от „Семейство Симпъсн” е клоунът Кръсти, който е всичко друго, но не и пример за подражание. Той е създаден по образа на истински клоун Ръсти найлс (Ръждясали нокти – буквален превод).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук