детски приказки

Приказките, които днес четем на децата си, всъщност са претърпели много корекции. В началото почти всички приказки са съдържали ужасяващи неща, които не са за малки деца.

В следващия списък ще видите как са завършвали оригиналните приказки:

Червената шапчица

Версията на тази приказва, която всички знаем, завършва със спасяването на Червената шапчица от един ловец, който убива лошия вълк. Но всъщност, оригиналната френска версия, не завършва чак толкова добре.

В оригинал Червената шапчица умишлено е заблудена от вълка, който й дава грешна информация, когато тя го пита как да стигне до бабата си. Момичето послушва съвета на вълка и накрая е изядена. Точка. Няма ловец, който да я спаси, няма баба. Просто един дебел вълк и една умряла Червена шапчица. Поуката била да не приемаш съвети от непознати.

Малката русалка

От версията от 1989г. на Малката русалка, пресъздадена от „Дисни”, краят отново е щастлив – Ариел от русалка се превръща в човек и се омъжва за Ерик. Сватбата им е красива, а гостите са хора и морски създания.

Но в първата версия на Андерсен, русалката вижда принца да се жени за принцеса. Ариел се отчайва. Предложен й е нож, с който да отмъсти на принца, но вместо да го наръга, Ариел се гмурва в морето и умира.

Снежанка

В приказката, която всички познаваме, кралицата моли ловеца да убие Снежанка и да върне сърцето й като доказателство. Вместо това, ловецът изпраща момичето в гората и се връща със сърце на глиган.

В оригиналната приказка, Кралицата иска черния и белите дробове на Снежанка, които трябва да бъдат сервирани за вечеря същата вечер. Също така в оригинала, Снежанка се събужда, когато е преметната на коня на принца, докато той я „пренася” към замъка си, а не от вълшебната му целувка.

Във версията на Грим, приказката завършва с това, че кралицата е принудена да танцува до смърт в нагорещени до червено железни обувки.

Спящата красавица

Приказката разказва за принцесата, която заспива 100-годишен сън, след като се набола на омагьосано вретено. Събужда се, след като принцът я целува. Те се влюбват, женят се и живеят щастливо до края на дните си. Но в оригинал приказката не е толкова романтична.

Младата жена заспива заради пророчество, а не заради проклятие. И не целувката на принца я събужда. Всъщност, един крал я вижда как спи и се възползва от нея. След девет месеца, спящата красавица ражда две деца (докато спи). Едното започва да й смуче пръста и изсмуква отровното жило, заради което е спяла.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук