ТЕЦ Марица Изток 2

„Студен резерв“ ще се ползва при необходимост само от държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“. Това разпореди днес министър-председателят Бойко Борисов.

Веднага след края на днешното правителствено заседание, което се проведе чрез видеовръзка заради заразени с Covid-19 служители, министърът на енергетиката Теменужка Петкова отиде в парламента, за да представи решението на депутатите.

„Сваляш студения резерв оттук насетне. Студен резерв, ако ни е необходимо – само от държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“, заяви премиерът Борисов.

Пред депутатите Петковаобясни, че студеният резерв ще се възлага въз основа на доклад на Електроенергийния системен оператор , само при необходимост и то на държавната ТЕЦ Марица Изток II.

Тя припомни, че в момента страната ни води преговори с Европейската комисия за въвеждането на механизъм за капацитет, който изисква премахването на студения период, а решението трябва да се прилага именно за преходния период.

„Това е една много важна тема. По този начин, от една страна, се гарантира електроенергийната сигурност на страната. Държавната ТЕЦ Марица Изток II е централата с най-голяма разполагаема мощност“, уточни министър Петкова в парламента.

Решението за ограничаване на парите, които държавата отделя за поддържане на т.нар. „студен резерв“ беше взето от коалиционните партньори на 17 юли.

Предходните две години най-голяма част от капацитета се даваше на ТЕЦ „Варна“, който е мажоритарна собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Всяка година Електроенергийният оператор плащаше на централата по около 30 млн. лв. на година, без да работи.

Дори в началото на 2019 г. централата не е успяла да изпълни ангажимента си да пусне своите мощности по искане на ЕСО, поради което беше глобена с 2 млн. лв.

До момента търговете се провеждаха година за година, като действието им бе до 31 юли. Класирането бе по цена, като в държавата трябва да се гарантират 650 мегавата средногодишно.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!