Диктатурите са известни като брутални и сурови форми на управление. Но и на най-откачения и кръвожаден режим понякога му хрумват страхотни идеи. На вас оставяме да прецените дали всичките им злини са си стрували:

№1 Източна Германия насърчавала нудизма

Помните ли филма „Животът на другите”, в който се разказваше за шпионин в Източна Германия, натоварен със задачата да разбере всеки аспект от живота на гражданите. Филмът спечели „Оскар” заради реалистичното и зловещо показване на живота в Германската демократична република (ГДР). В него обаче  е пропусната една важна точка. Всички в страната обичали голотата.

диктатори

След Втората световна война, движение, наречено „култура за свободата на тялото”, бързо се разпространило в Германия. Общо взето, това било нудистко движение, на което се радвали много от хората.

№2 Шофьорите в Туркменистан получават безплатно гориво

В продължение на 21 години Туркменистан била управлявана от лудия Сапармурад Ниязов. Въпреки че е една от най-богатите на нефт нации в света, гражданите на Туркменистан не притежават почти нищо, освен собствена кола.

диктатори

През 2008г. наследникът на Ниязов – Гурбангули Бердимухамедов реши направи природния газ безплатен. Всеки шофьор получаваше по 720 литра бензин и 240 литра природен газ безплатно на всеки шест месеца.

Гурбангули Бердимухамедов
на снимката: Гурбангули Бердимухамедов

№3 В Куба здравеопазването е безплатно

Куба на Кастро не се нуждае от представяне. Но въпреки всички неприятни аспекти на деспотичния режим в страната, Куба успяла да превъзмогне един основен проблем – липсата на здравеопазване.

диктатори

Кубинската здравна система била сред най-добрите в света. Докторите били два пъти повече. Здравеопазването в Куба било напълно безплатно, а държавата харчела само 300 долара за пациент.

Фидел Кастро
на снимката: Фидел Кастро

№4 Бутан залага много на щастието

Бутан е малка държава над Индия с население едва от 750 000 души. В началото на 90-те години монархията премахнала една шеста от населението си и ги изпратила в лагери на ООН. Животът в страната е толкова ограничен, че гражданите дори не могат сами да изберат какви дрехи да носят. Въпреки това, правителството се е отдало на мисията да направи народа щастлив.

диктатори

Може и да ви звучи като тривиален слоган на всяка диктатура, но бутанските власти наистина вярват в тази идея. Вместо да измерват брутен вътрешен продукт, в страната мерят успеха с Брутно национално щастие. Към момента страната се счита за най-щастливата в Азия.

№5 Диктаторът на Казахстан е истинско хипи

Макар да е една от най-големите държави в света, повечето от нас познават Казахстан заради филма „Борат”.  Запознайте се Нурсултан Назарбаев.

Когато режимът му наследи четвъртият най-голям запас от ядрени оръжия след разпадането на СССР, той направи нещо неочаквано – демонтира ги. Създаде и благотворителна асоциация против разпространението на ядрени оръжия. Той направи и още една благотворителна асоциация – за опазването на екосистемата в Аралско море.

Нурсултан Назарбаев
на снимката: Нурсултан Назарбаев

№6 Ленин подкрепял правата на хомосексуалистите

Съветска Русия не била известна със своята толерантност. Но имало една област, в която СССР буквално давали пример на света: правата на гейовете.

Владимир Ленин
на снимката: Владимир Ленин

През 1922г. Русия станала първата страна в историята, която декриминализирала хомосексуалността. Преди революцията, признаването на различна сексуална ориентация било толкова незаконно, колкото и навсякъде другаде. Руснаците обаче искали да покажат на света колко отворено и свободно е тяхното общество в комунистическата утопия.

диктатори

Докато Ленин управлявал, хомосексуалистите можели да живеят свободно. По същото време във Великобритания за подобна „дързост” хората ходели в трудови лагери.

№7 Кадафи раздавал всичко за без пари

Либийският диктатор Моамар Кадафи на теория бил социалист. И макар всички да сме запознати с неговото управление, той всъщност направил някои интересни неща. Например, раздавал всичко безплатно.

диктатори

Когато поел властта през 1968г. Кадафи въвел безплатното здравеопазване, последвано от безплатно образование. И безплатен транспорт. И безплатно жилище.

Моамар Кадафи
на снимката: Моамар Кадафи

Поне за известно време в училище децата учили: „Защо Кадафи е страхотен” и „Защо на Запад е лошо”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук