граница, ограда

Най-натоварена в миграционно отношение остава българо-турската граница. За година – от 1 нуари до 21 декември тази година, са регистрирани опити на 7349 граждани на трети страни да преминат през българо-турската граница, което е увеличение с 2,4 пъти в сравнение със същия период на 2019 г. Граничните полицаи са задържали 243 незаконни имигранти. По подадена от българските гранични патрули информация, турските гранични власти са задържали 124 лица на съседна територия, 6982 самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Република Турция, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата. Това съобщиха от МВР днес, когато Главна дирекция „Гранична полиция“ чества своя професионален празник.

На българо-гръцката граница са регистрирани опити на 5209 граждани на трети страни да преминат нелегално в нашата страна, което е увеличение с 23% в сравнение със същия период на 2019 г. Граничните полицаи са задържали 160 незаконни имигранти. По подадена от българските гранични патрули информация, гръцките гранични власти са задържали 28 лица на съседна територия, 5021 самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Република Гърция, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата.

От началото на 2020 г. на изход от България при опит за незаконно преминаване на границата са задържани 1609 граждани на трети страни. Голяма част от тях са с поискан бежански статут. 208 от тях са установени на граничните пунктове, 1 401 – извън зоните на ГКПП. На българо-сръбската граница са пресечени над 87 % от опитите за незаконно преминаване на изход от страната.

По повод празника със заповед на министъра на вътрешните работи са наградени 7 служители, със заповед на главния секретар – 10 служители, от административния секретар – 18 служители, със заповед на директора са отличени 36 служители на ГДГП.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!