Костадин Ангелов
На снимаката: министърът на здравеопазването Костадин Анеглов

Ваксините като пристигнат в София, ще бъдат съхранявани в хладилника на „Бул Био“, първата пратка ще бъде символично количество. Искаме да покажем, че в Европа в един ден всички държави-членки ще направят ваксинация на различни категории от населението срещу коронавирус, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„В 16 ч. отново събираме за генерална репетиция всички въвлечени в цялата логистика по ваксините. Не очакваме ваксините, ние се готвим за тях. В 16 ч. ще бъдат на съвещанието директорите на 6-те РЗИ заедно с директора на „Бул Био“, председателят на ваксинационния щаб, главният здравен инспектор. В България, като дойдат в „Бул Био“, ще бъдат пренесени във фризерите на няколко РЗИ-та, ще разберем тепърва логистиката.

Най-вероятно едновременно ще започне ваксинирането в три големи града. Пътуването на ваксините от „Бул Био“ до хладилниците ще става чрез съоръжения. Днес ще проиграем логистиката. Нямаме притеснения, че можем да нарушим хладилната верига, тъй като изваждането на ваксината от минус 70 градуса до поставянето на пациентите може да се съхранява 5 дни в нормален хладилник. Около 9750 дози по първоначални данни ще пристигнат, те ще са необходими за ваксинирането на около 4 хиляди триста и няколко български граждани“, каза Ангелов.

„На 27 декември се очаква първият ваксиниран българин. Имам готовност да съм и аз първият ваксиниран българин, искам да покажа, че ваксината е безопасна“, добави Ангелов.

Днес ще бъде подписана заповед до края на деня и антигенните тестове най-вероятно днес ще бъдат приравнени към PCR.

Всички дейности, които са по проекта за модернизация на спешна помощ ще се изпълнят в срок, в началото на 2021 ще започнем и строителството, което е част от този голям проект, каза още министър Ангелов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук