гробище за вагнеровци
Гробище за "вагнеровци" край Новосибирск.

В различни региони на Русия местни хора продължават откриват масови гробища, в които са погребани убити в Украйна наемници от ЧВК „Вагнер“. До днес на БиБиСи се е удало да получи подробна информация за 7 такива места, в които са погребани най-малко 995 души.

Британското издание твърди, че повечето от закопаните в тях са неизлежали присъдите си затворници, завербувани от частната компания на Евгений Пригожин. Роднините на поне 42 от погребаните в тези гробища не са знаели за смъртта им и с месеци са се опитвали да разберат каква е съдбата им.

Само през април местни жители са намерили още 2 такива места на масови погребения – край Новосибирск и край Иркутск.

“Аз търсех брат си от октомври и го намерих само благодарение на група в интернет“, разказва пред БиБиСи сестрата на един от погребаните в Новосибирск. „От „Вагнер“ с мен никой не се е свързвал, аз им звънях два пъти. И двата пъти ми каза, че брат ми е жив. А ето – оказа се, че той в новосибирското гробище лежи, сред още десетки такива могили.“

БиБиСи твърди, че все по-често вербуваните от „Вагнер“ ги погребват в далечни региони на необятната страна, без да известят роднините им.

В началото на април в Гусинбродското гробище край Новосибирск бил открит отделен участък с 69 свежи гроба. Върху всеки – черно-жълт венец, снимка (не на всички) и опознавателни знаци на ЧВК „Вагнер“. Доброволци успели да издирят подробности за някои от погребаните. Ето и няколко биографии:

  • Константин Лякс през 2021 г. победил на онлай-олимпиада по руски език за ученици в 9-и клас. Този клас 30-годишният Константин завършил в училището към изправителната колония №44 в Кемеровска област. Излежавал 8-годишна присъда от 2019 г., когато го осъдили за убийство с нож по време на пиянска свада.
  • Игор Еркалов убил от ревност приятелката си, а после запалил апартамента й, където спели още 5-има човека, „осъзнавайки, че тези хора са изпитали големи мъки и страдания, горейки живи“ (цитат от обвинителния акт, б.р.).
  • Алексей Дроздецкий, „след съвместно напиване със спиртни напитки“ със свой познат, откраднал 18 гъски.
  • Сергей Филонников заедно с родните си братя „редовно извършвал обири, кражби на автомобили и разбойнически нападения.

Само тези 4 откъса от обвинителни актове са достатъчни, за да разберем какви хора воюват в Украйна в състава на руската окупационна войска. Тези четиримата вече не воюват, разбира се.

Още през февруари тази година, след откриването на първите тайни гробища, от БиБиСи изпратили до основателя на „Вагнер“ Евгений Пригожин запитване: защо хора, воювали за частната му военна компания в Украйна, са погребвани без да се известят роднините им. От пресслужбата на „Вагнер“ надлежно отговорили: „С родствениците на загиналите бойци ЧВК „Вагнер“ ще се разбере самостоятелно.“

Въпреки това оттогава досега над 30 човека от разни руски региони са разказали, че са намерили своите загинали роднини само благодарение на разпространените в мрежата снимки от гробищата.

А разстоянието от Украйна до Сибир е между 5 и 8 хиляди километра. По права линия.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук